• Jay Gayadin in het centrum van Capelle.
• Jay Gayadin in het centrum van Capelle. Foto: Annemarie van der Ploeg

Zaterdag: multiculturele foodmarkt

Nieuws 1.437 keer gelezen

capelle • Jay Gayadin is organisator van de alweer derde editie van de Capelse Multiculturele Foodmarkt in het centrum van Capelle op 2 juli aanstaande. Hiermee wil hij de culturen bij elkaar brengen en de integratie tussen de verschillende wijken in Capelle bevorderen.

“We zijn kleinschalig begonnen en zijn steeds groter aan het worden”, vertelt Jay Gayadin, gezeten op een bankje op de locatie waar het evenement gaat plaatsvinden. “Het bleek al snel een succes. Je ziet dat de Capellenaren het leuk vinden om hier rond te lopen, lekkere producten te kopen en zich te amuseren met de veelkleurigheid van al die verschillende culturen. Het concept van de markt is simpel en dat maakt het juist aantrekkelijk.”
Belangrijk is de betaalbaarheid, vervolgt de initiatiefnemer: “Een portie mag zeker niet duurder dan 6 euro zijn. We willen laten zien, dat het kan. De 25 standhouders zijn allemaal vrouwen en mannen, die koken als hobby hebben en ook ervaring hebben. Er is ook een hobbymarkt. Je mag dat zien als een kleine bazaar met zo’n 25 kraampjes. Daar kunnen bezoekers terecht voor een veelheid van zaken. We hebben momenteel geen kraampjes meer vrij, maar de mensen bellen nog steeds of er een plekje is. Dat zegt wel iets over de populariteit, denk ik. Ook voor de producten in de hobbykraampjes geldt een limiet: ze mogen maximaal 15 euro kosten. Zo blijft het voor iedereen leuk. Als je duurdere producten hebt, ben je bij ons een kleine ondernemer en gaat er 30 euro van de kraam naar de Voedselbank.”

Gayadin vond dat er echt iets voor Capelle gedaan moest worden. “Je ziet al jaren dat er niet zo veel wordt georganiseerd in onze stad. Het is ook allesbehalve makkelijk om iets op touw te zetten. Vaak is het lastig om voldoende vrijwilligers te vinden. Zonder hen kom je nergens. Gelukkig hebben we voldoende helpende handen, mensen die het leuk vinden om deze markt tot een succes te maken. Wij zijn ook de burgemeester dankbaar dat hij achter het concept staat. Hij vindt het heel leuk wat wij hebben gedaan En we zijn het Denk en Doe Mee Fonds en bepaalde WOP’s (WijkOverlegPlatforms) erkentelijk dat zij ons hebben gesponsord. Het zou leuk zijn als de verschillende WOP’s allemaal gingen samenwerken. Nu wordt dat meestal per wijk gedaan. Deze markt is zo succesvol. We willen het niet commercieel maken. We doen ons best en je ziet hoe druk het steeds is. De eerste keer, vorig jaar februari, was om 15.15 uur alles al uitverkocht en de tweede keer, in april vorig jaar, was alles om 16.15 uur aan de man/vrouw gebracht. Er wordt voor twintig tot dertig mensen per kraam gekookt. Dat is zat.”

Andere culturen
Bij de volgende Foodmarket krijgen andere culturen weer een kans. Jay Gayadin: “Want er zijn er nog veel meer, die mee willen doen. Ook aan de kinderen is gedacht. De laatste keer waren er tussen de driehonderd en vierhonderd kinderen. Er is gratis popcorn en er zijn springkussens voor kinderen tot 12 jaar. Ook is er een stormbaan. Ik heb ook een clown. Daar staat altijd een lange rij bij. Verder treden er straatartiestjes op. We moeten het hebben van mond-tot-mond reclame en hebben ook flyers. En natuurlijk de krant. De Koperwiek helpt ons ook, want daar mogen we flyeren. Het is jammer dat we momenteel niet op het Stadsplein kunnen staan, maar we houden de markt nu gewoon op de plek waar de weekmarkt altijd is. In oktober hoop ik een thema met iets leuks voor de ouderen te kunnen doen. Als het goed loopt, wil ik ook een grote hobbymarkt organiseren. En de kerstmarkt komt er ook weer aan. Maar voor zaterdag hoop ik dat het mooi weer zal zijn en we veel mensen mogen begroeten.”

De Capelse Multiculturele Foodmarkt en bazaar wordt op zaterdag 2 juli van 12.00 tot 17.30 uur gehouden op het plein waar op donderdag de weekmarkt is. Uiteraard kan de eindtijd afwijken want hier geldt: op is op.

Annemarie van der Ploeg

De Capelse Multiculturele Foodmarkt en bazaar wil culturen bij elkaar brengen. Komende zaterdag vindt het evenement plaats.

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 14 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 15 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35