Goed bezocht: de avond van NPV Capelle.
Goed bezocht: de avond van NPV Capelle. Foto: Jan van den Arend

Via NPV iets betekenen voor een ander

24 jun, 15:40 Algemeen 1 keer gelezen

CAPELLE • Een boodschapje doen voor iemand die daardoor vanwege ziekte niet toe in staat is. Als buddy meegaan naar ziekenhuis of huisarts. Een wandeling maken met iemand die nog maar weinig de deur uit komt. Mantelzorgers even een uurtje ontlasten. Als vrijwilliger van de Nederlandse Patiëntenvereniging, afdeling Capelle aan den IJssel, kun je niet alleen anderen blij maken, maar scoor je ook zélf veel voldoening.

Het zijn zomaar wat voorbeelden van wat je voor een ander kunt betekenen. Ze komen uit de mond van NPV-secretaris Arjen Uijbeijerse. Afgelopen donderdag hield zijn ‘club’ een informatieve avond voor vrijwilligers en belangstellenden in kerkgebouw Elim. “Een mooie gelegenheid voor onze vrijwilligers om weer eens even onderling bij te praten”, vertelt Uitbeijerse (45). “Dat was ook wel weer eens fijn na twee coronajaren waarin mensen elkaar amper zagen. Daarnaast gebruikten we de avond om mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk bij onze vereniging in een informele sfeer te vertellen wie we zijn en wat we doen.”

Aanbevelen
Zelf sloot Arjen Uitbeijerse zich twaalf jaar geleden bij de NPV in Capelle. “Ik ben er in gerold nadat ik had gereageerd op de vacature van secretaris”, vertelt hij. “Het leek me een goed idee om me naast mijn betaalde baan als vrijwilliger nuttig te maken. En ik moet zeggen: het bevalt me uitstekend. Vanuit mijn functie bij de NPV ben ik vooral op de achtergrond actief. ik kom niet bij de mensen thuis, maar help vooral mee op de vereniging draaiende te houden. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor andere organisaties en onderhoud ik samen met onze voorzitter de contacten met de gemeente. Ook organiseer ik de jaarlijkse Vrijwilligersavond. Dit vrijwilligerswerk geeft me veel voldoening, ik kan het iedereen aanbevelen.”
Bij het werven van nieuwe krachten richten Uitbeijerse en de zijnen zich zeker óók op jonge mensen. “Zij brengen vaak nieuwe inzichten en nieuw elan”, meent hij. “Dat is niet alleen fijn, maar ook belangrijk. Onze vereniging begint namelijk te vergrijzen en we willen over pakweg tien jaar ook nog bestaan.”

Uitbeijerse beseft dat veel jonge mensen vrijwilligerswerk op een andere manier willen invullen dan veel ouderen doen. “Een jongere kijkt in zijn of haar agenda om te zien waar een ‘gaatje’  te vinden is om even een boodschap te doen voor een oudere mevrouw. Ze willen zich vaak niet laten vastleggen op een vaste taak die op vaste momenten wordt uitgevoerd. Wij denken als NPV dat we mee moeten bewegen in deze veranderingen, omdat we anders mogelijk een moeizame toekomst tegemoet gaan. Jonge mensen met mogelijke interesse in vrijwilligerswerk bij NPV kunnen we meegeven dat ze veel voldoening uit deze activiteiten kunnen halen en echt iets betekenen voor een ander. Daarnaast is het gewoon leuk om te doen. En ook niet onbelangrijk: het staat hartstikke goed op je CV.”

Meldpunt
Hoewel Capelle aan den IJssel de voorbije jaren qua inwonersaantal verder gegroeid is, neemt het aantal hulpaanvragen die de NPV binnen krijgt niet toe. “Dat klinkt misschien raar, zeker in deze tijd waarin ouderen veel langer dan vroeger zelfstandig blijven wonen en er meer sprake is van eenzaamheid,” zegt Arjen Uitbeijerse. “Wij proberen te analyseren waardoor mensen relatief gezien minder vaak een beroep op ons doen. Een deel van de verklaring daarvoor zit hem in het feit dat het Meldpunt niet meer bestaat. Dat was een fysieke plek waar mensen zich konden aanmelden. Tegenwoordig is er de website Capelle Doet, waar je aanvragen op kunt plaatsen, maar wij hebben het idee dat niet iedere inwoner van onze gemeente daar bekend mee is. Bovendien was een fysiek meldpunt gemakkelijker, omdat je daar kon binnenstappen en direct met iemand in contact kwam te staan. Mensen weten nu soms niet zo goed bij wie ze moeten zijn met hun vragen.”

Wie in contact wil komen met NPV Capelle kan kijken op: www.npvzorg.nl (afdelingen/capelle-aan-den-ijssel)

Jan Timmer

De Nederlandse Patiëntenvereniging Capelle aan den IJssel zou zijn vrijwilligersbestand graag willen uitbreiden. Zeker ook met jonge mensen!

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00