Foto: Aangeleverd

Column - Hoeveel begeleiders kan een kind per dag aan?

  •   keer gelezen

Stelt u zich eens voor. Op uw werk is er elk uur een andere leidinggevende. Met andere afspraken, wensen, regels, houding, aanpak en gedrag. Van 8:00 tot 9:00 is er een oudere leidinggevende die vrij autoritair is. Van 9:00 tot 10:00 juist iemand die heel vriendelijk is en alle aandacht voor u heeft. Maar het uur daarop is er juist een leider die het allemaal niet zo nauw neemt, laat-maar-waaientype. En zo gaat dat tot zes uur door. U moet er niet aan denken? Ik ook niet, maar dit is wat we (jonge) kinderen aandoen. 


Een kind dat al voor 8:00 uur op de opvang of BSO wordt gebracht heeft daar enkele leiders (meestal leidsters). Even later, op school de eigen (part-time)juf. Is het vandaag juf Anne of juf Anneke? Of toch de stagiaire of de klassen-assistent? Van 11:00 tot 12:00 uur de gymjuf en stagiaire(s) Dan terug naar school, de overblijf. Ook op school wisselt het aantal begeleiders tussen-de-middag sterk. Na het overblijven weer terug naar de eigen leerkracht. En na schooltijd staan de begeleidsters van de BSO alweer klaar. Op een gemiddelde schooldag ziet een kind vaak tussen de drie en twintig gezichten die allemaal hun eigenaardigheden, regels, afspraken et cetera hebben. 

Hoe ik dit weet? Omdat wij in de jaren negentig op de Horizon in Capelle de eerste waren die BSO en school integreerden. Daarna heb ik als onderwijskundige veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen wisselende begeleiders en gedragsproblemen. En scholen begeleid dit probleem te tackelen door duidelijke leefafspraken te maken.

Kinderen die al last hebben van hechting of het aangaan van relaties worden min of meer ‘gestoord’ van een reguliere schooldag. Heden ten dage lopen er zoveel mensen in het onderwijs rond die allemaal kort de leiding over een kind hebben. O ja, en dan gaan kinderen soms na schooltijd ook nog naar een sportclub, andere activiteit of naar de bonusouder. Sterker, er zijn kinderen die van 7:00 tot 21:00 uur hun ouder amper zien. De overheid roept nu ouders op meer te gaan werken. Wat is het (lange termijn) effect op een kind? We hebben nu al meer gedragsproblemen dan in de meeste andere Westerse landen! Bezint eer ge begint.

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan