• Feest bij jarige Buurttuin Wiekslag.
• Feest bij jarige Buurttuin Wiekslag. (Foto: Cyrano)

Jarige Buurttuin de Wiekslag toont nut

  •   keer gelezen

CAPELLE • Buurttuin de Wiekslag vierde onlangs haar 10-jarig jubileum. Capelle kent een aantal buurttuintjes die zeker in de zomer frequent worden bezocht door de mensen die ‘hun’ tuintje met liefde beheren. In Fascinatio liggen de tuintjes op een braakliggend stuk grond langs de metrobaan, maar aan de Wiekslag liggen de tuintjes midden in de buurt. “En dat is ook meteen de grote kracht van dit project. Iedereen kan deelnemen”, zegt vrijwilligster Helena Groeneweg.


Het begon allemaal in 2012 met een initiatief van verhuurder Com.wonen (nu Havensteder) en buurtopbouwwerk (nu Buurtcoach). Hierbij hebben ze nauw samengewerkt met Sharlon (voormalig buurttuinlid) die het voortouw heeft genomen om de buurttuin op te zetten. Het doel van dit project was om in de wijk meer participatie en bewustwording onder de bewoners te krijgen. De tuintjes werden heel toepasselijk vormgegeven in de vorm van wieken. Er zijn hier en daar wel wat wieken (tuintjes) bijgekomen. 

Helena Groeneweg is sinds kort bestuurslid en enorm trots op de buurt. “Volgens de buurttuinleden is er meer samenwerking en sociale controle in de wijk gekomen. Iedereen heeft een eigen stukje tuin en alle tuintjes vormen een geheel waar samengewerkt wordt om er wat van te maken. Daar hoort ook gras maaien, onkruid wieden en afval prikken bij. In het voorjaar is het mooi om te zien hoe de natuur weer tot leven komt en alle plantjes weer gaan groeien. Voornamelijk worden er groentes geplant. Wat er over is van de oogst, verdelen we onder elkaar. Ook wordt er vaak gebarbecued in het weekend; gezellig en goed voor de samenhang. In de afgelopen jaren zijn mensen gekomen en gegaan en zo is de buurttuin geroeid tot wat het nu is. Dat vonden we zeker een feestje waard.”

Onlangs was het feest, met veel activiteiten voor de buurtkinderen. Springkussens, schminken, popcorn en suikerspinmachine, candybar met ook snoeptomaatjes en komkommers, maar nog niet uit eigen tuin. “Overal liepen blije kinderen rond met mooie schilderingen op hun gezicht. Een geslaagd feestje dus.” ‘s Avonds was er nog een barbecue met muziek voor de buurttuinleden en de vrijwilligers. Deze saamhorigheid en gezelligheid willen de buurttuinleden graag voortzetten in de toekomt. Ja, er zit nog genoeg leven in deze buurttuin om net als de plantjes te groeien en te bloeien, op naar het volgend jubileum”, aldus Helena Groeneweg.

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan