• Feest bij jarige Buurttuin Wiekslag.
• Feest bij jarige Buurttuin Wiekslag. Foto: Cyrano

Jarige Buurttuin de Wiekslag toont nut

Algemeen 381 keer gelezen

CAPELLE • Buurttuin de Wiekslag vierde onlangs haar 10-jarig jubileum. Capelle kent een aantal buurttuintjes die zeker in de zomer frequent worden bezocht door de mensen die ‘hun’ tuintje met liefde beheren. In Fascinatio liggen de tuintjes op een braakliggend stuk grond langs de metrobaan, maar aan de Wiekslag liggen de tuintjes midden in de buurt. “En dat is ook meteen de grote kracht van dit project. Iedereen kan deelnemen”, zegt vrijwilligster Helena Groeneweg.

Het begon allemaal in 2012 met een initiatief van verhuurder Com.wonen (nu Havensteder) en buurtopbouwwerk (nu Buurtcoach). Hierbij hebben ze nauw samengewerkt met Sharlon (voormalig buurttuinlid) die het voortouw heeft genomen om de buurttuin op te zetten. Het doel van dit project was om in de wijk meer participatie en bewustwording onder de bewoners te krijgen. De tuintjes werden heel toepasselijk vormgegeven in de vorm van wieken. Er zijn hier en daar wel wat wieken (tuintjes) bijgekomen. 

Helena Groeneweg is sinds kort bestuurslid en enorm trots op de buurt. “Volgens de buurttuinleden is er meer samenwerking en sociale controle in de wijk gekomen. Iedereen heeft een eigen stukje tuin en alle tuintjes vormen een geheel waar samengewerkt wordt om er wat van te maken. Daar hoort ook gras maaien, onkruid wieden en afval prikken bij. In het voorjaar is het mooi om te zien hoe de natuur weer tot leven komt en alle plantjes weer gaan groeien. Voornamelijk worden er groentes geplant. Wat er over is van de oogst, verdelen we onder elkaar. Ook wordt er vaak gebarbecued in het weekend; gezellig en goed voor de samenhang. In de afgelopen jaren zijn mensen gekomen en gegaan en zo is de buurttuin geroeid tot wat het nu is. Dat vonden we zeker een feestje waard.”

Onlangs was het feest, met veel activiteiten voor de buurtkinderen. Springkussens, schminken, popcorn en suikerspinmachine, candybar met ook snoeptomaatjes en komkommers, maar nog niet uit eigen tuin. “Overal liepen blije kinderen rond met mooie schilderingen op hun gezicht. Een geslaagd feestje dus.” ‘s Avonds was er nog een barbecue met muziek voor de buurttuinleden en de vrijwilligers. Deze saamhorigheid en gezelligheid willen de buurttuinleden graag voortzetten in de toekomt. Ja, er zit nog genoeg leven in deze buurttuin om net als de plantjes te groeien en te bloeien, op naar het volgend jubileum”, aldus Helena Groeneweg.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 6 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55