Afbeelding
Foto: Jan van der Arend

Meningsverschil; geen Dag van het Park 2022

Algemeen 713 keer gelezen

CAPELLE • De gemeente Capelle aan den IJssel en de evenementenorganisator zijn het oneens over de organisatie van De Dag van het Park. Het Middeleeuwse festival in het Schollebos gaat in 2022 voor het derde jaar op rij niet door (twee keer door corona). Volgens de gemeente ligt dit aan tijdgebrek, maar evenementorganisator Danny van den Elshout zegt zelf de stekker eruit getrokken te hebben. “Met alle liefde wil ik dit organiseren, maar wel onder de juiste voorwaarden.” 

Het was altijd een gezellig en memorabel festijn in het Schollebos: de Dag van het Park, met middeleeuwse taferelen. In 2020 en 2021 stuurden coronamaatregelen het feest in de war, en ook in 2022 kan het evenement niet doorgaan. De reden is dit keer anders; volgens de gemeente Capelle aan den IJssel komt het door een gebrek aan tijd om dit te organiseren binnen de ambtelijke organisatie. Danny van den Elshout, eigenaar van een feestverhuurbedrijf en al sinds 2009 betrokken bij de Dag van het Park, heeft een andere visie. “Evenementen staan onder druk”, zegt hij. “En de gemeente wil niet garant staan; dat is voor mij de reden waarom de Dag van het park niet is doorgegaan. De gemeente wil geen garanties geven tijdens een nieuwe pandemie of een dergelijk incident. Ik heb mijn zorgen uitgesproken over alle evenementen in Capelle, omdat de gemeente niet indexeert.”

Waarborg
Voor 2022 heeft Danny van den Elshout besloten zich terug te trekken als organisator. Een struikelblok hierbij was het niet krijgen van een waarborgstelling. “De gemeente wilde alles kosteloos kunnen annuleren, maar het is geen snoepwinkel. Dit is een business waar veel mensen van moeten eten. Veel van de betrokkenen, zoals figuranten, doen het uit hobbyisme, omdat zij mensen iets willen leren over geschiedenis en om bezoekers een leuke dag te bezorgen. Die hobbyisten zijn we na alweer drie annuleringen kwijt. Maar er zijn bijvoorbeeld ook professionals bij betrokken, die hier (een beetje) geld mee verdienen. Gezien dit evenement niet onder de compensatieregelingen van de overheid valt, wilde ik dat er een waarborgfonds kwam om evenementen te verzekeren. Daarbij wilde ik ook dat de gemeente, die uiteindelijk eindverantwoordelijke is, garant zou staan voor dit evenement. Op beide verzoeken is de gemeente niet ingegaan.”

Bij die garanties is volgens de gemeente sprake van een verschil van interpretatie. “Wij houden ons aan de regels en er is hierbij een verschil in de interpretatie daarvan”, aldus de woordvoerder. Eén ding staat voor beide partijen vast: de Dag van de Park is een mooi evenement dat Capellenaren verdienen. “De intentie is om het evenement in 2023 weer te organiseren. Voor ons is het logisch om om tafel te gaan met de huidige organisator “, zegt de woordvoerder van de gemeente. “Voor 2023 gaan we opnieuw begroten en zorgen we voor een passend budget om de dag kwalitatief goed te kunnen organiseren.”

Als Capellenaar met hart voor dit evenement wil Danny van den Elshout om tafel met de gemeente, maar wel met de toezegging dat de gemeente garant staat in geval van nieuwe maatregelen of incidenten. “De gemeente moet zuinig zijn op de evenementen. Daarbij hoort ook meer budget voor de cultuursector.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws gisteren
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33