• Recent geopend klimaatadaptief schoolplein bij Groen van Prinstererschool.
• Recent geopend klimaatadaptief schoolplein bij Groen van Prinstererschool. Foto: Vincent van Dordrecht

Denk & Doe mee! fonds verlengd tot december 2023

Algemeen 355 keer gelezen

CAPELLE • Het Denk & Doe mee!-fonds is verlengd tot 31 december 2023. Dit is besloten tijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 juni.

Het fonds gaat door tot en met 31 december 2023 of tot wanneer de subsidiepot, waar nu nog 1,5 miljoen euro in zit, leeg is. Het Capelse college verkent op verzoek van de gemeenteraad of Capelle vanaf 1 januari 2024 structureel lokale maatschappelijke initiatieven kan ondersteunen vanuit het Denk & Doe mee!-fonds. 

De afgelopen maanden is het Denk & Doe mee!-fonds geëvalueerd. 150 Capellenaren, die de initiatieven hadden ingediend, hebben via vragenlijsten en groepsgesprekken meegedacht over het fonds. Hieruit blijkt dat door het fonds diverse waardevolle Capelse initiatieven nooit gerealiseerd zouden zijn zonder het fonds. Een belangrijke aanbeveling uit de evaluatie is de communicatie. De gemeente gaat beter communiceren met Capellenaren over de mogelijkheden voor (financiële) ondersteuning voor maatschappelijk initiatieven voor het Denk & Doe mee-fonds.

Gemeenteraad
Hoewel het merendeel van de partijen positief staat tegenover het fonds en de initiatieven die hieruit zijn voortgekomen, werden ook kritische kanttekeningen geplaatst. Zo vroegen Pieter Weijers (SGP) en Willem Vlot (SP) zich af waarom de Capelse initiatieven via het fonds en niet uit het reguliere budget betaald kunnen worden. De SGP wil, nu het fonds blijft bestaan, dat gedurende de periode de aanscherpingen uit de evaluatie direct worden toegepast.

Ook Peter Eilander (ChristenUnie) vroeg zich af of “een schoolplein echt iets voor het fonds is of dat de gemeente de taak heeft elk schoolplein groen te maken”. Het lijkt volgens hem ook een select clubje Capellenaren te zijn die de weg naar het fonds weten te vinden.

Volgens Mediha Aktas (GroenLinks) is het lastig nu al te besluiten over de structurele inbedding van het Denk & Doe mee!-fonds vanaf 1 januari 2024. Op basis van alleen de evaluatie zijn niet de financiële consequenties hiervan te voorzien, waardoor GroenLinks ook niet met het verzoek tot structurele inbedding instemde.

Belang van Nederland en GroenLinks stemden tegen het voorstel voor verlenging van het fonds, waarmee het fonds met 29 stemmen voor en 3 tegen werd aangenomen. 

Alle ondersteunde initiatieven zijn te bekijken op www.denkendoemeefonds.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de spelregels van het fonds en is het mogelijk om ondersteuning aan te vragen voor een maatschappelijk initiatief. 

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 8 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55