• Het Van Cappellenhuis, intieme setting voor muziekfestival.
• Het Van Cappellenhuis, intieme setting voor muziekfestival. Foto: Aangeleverd

Drie dagen muzikaal feest langs de IJssel

Algemeen 503 keer gelezen

CAPELLE • In het Pinksterweekeinde vindt voor de eerste keer het Van Cappellenfestival plaats. Dat betekent drie dagen een festivalgevoel op zes locaties langs de Hollandsche IJssel. Marja Smit van het Van Cappellenhuis en programmamaker en pianist Ruben Plazier kijken uit naar het bijzondere festival.

Met een klein clubje mensen gaf Marja Smit in het begin vorm aan het festival, maar zij hadden er erg veel werk aan. Pianist Ruben Plazier, die tegelijkertijd aan Codarts en in Parijs studeerde, werd naast Marja ingeschakeld als programmeur voor het festival. “Het is niet gelukt om er minder werk aan te hebben”, lacht Marja. “We werden namelijk steeds enthousiaster.”

Via zijn internationale connecties wist Ruben Plazier veel buitenlandse musici binnenboord te krijgen voor het Capelse muziekfestijn. Zo komen er muzikanten uit onder meer Zwitserland, Hongkong, de VS, Zweden en België spelen. Zelf neemt hij ook plaats achter de piano. “Het leuke van een festival is dat je je van ‘s morgens tot ‘s avonds kan onderdompelen in de muziek. Meestal ga je naar een concert, en dan is het na een optreden gedaan. Als mensen naar meerdere voorstellingen gaan, krijgen zij echt een festivalgevoel. Er is na afloop de mogelijkheid lang met muzikanten te blijven praten, het met elkaar te hebben over de muziek. Maar ook eerste repetities samen zijn hier vlak voor het festival. Iedereen heeft een andere soort energie en het is ook een ontmoetingsmoment voor de muzikanten, die elkaar vaak nog niet kennen.”

Tijdens het festival wordt wereldmuziek en klassieke muziek ten gehore gebracht. Een deel ervan wordt gespeeld in vier eetgelegenheden aan de IJssel en de Dorpskerk. Marja Smit legt uit waarom deze locaties betrokken zijn. “We willen accentueren dat deze rand van Capelle een heel speciaal karakter heeft, waar gezelligheid heerst. Je wil het bijna niet geloven als je alleen in het moderne deel van Capelle loopt. Hopelijk is dit festival een middel om meer mensen hiervoor enthousiast te maken.” Ruben Plazier vult aan. “We willen mensen het gevoel geven dat er hier iets gebeurt. Ook mensen die niet weten dat er een festival is, maar bijvoorbeeld gaan eten in de restaurants.”
Op het programma staan onder meer een Italiaans barokconcert, een ‘Schubertiade’ met muziek van Schubert en een familieconcert met filmbeelden van Disney op bekende klassieke muziek. Meer info en kaarten: vancappellenhuis.nl/vancappellenfestival.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 16 uur geleden
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 18 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 15 apr, 17:10
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 15 apr, 15:50
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 15 apr, 15:10
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 15 apr, 13:40
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 15 apr, 13:22