• Rafaela en Marcello.
• Rafaela en Marcello. Foto: Annemarie van der Ploeg

Aandacht voor jonge mantelzorgers

Algemeen 250 keer gelezen

CAPELLE • Om de jonge mantelzorger meer in beeld te krijgen en deze aandacht te geven, wordt tijdens de week van de jonge mantelzorger, van 1 tot en met 7 juni, de campagne ‘Niet Te Missen’ gehouden. 

Annemiek Hamers, coach mantelzorg bij Welzijn Capelle: “Deze week is bedoeld om te laten zien wat precies een jonge mantelzorger is en deze te erkennen en herkennen. Jonge mantelzorgers zijn eigenlijk kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 23 jaar. Kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook jongeren die op het voortgezet onderwijs, MBO’s, HBO’s of op de universiteit zitten. Daar lopen kinderen en jongeren rond die met een zorgsituatie thuis te maken hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om een zieke ouder, tante of oma maar ook om een hulpbehoevende broer zoals bij Rafaela uit Capelle. Marcello, de 16-jarige broer van Rafaela is erg hulpbehoevend, waardoor moeder Ivete veel met de broer van Rafaela bezig is. Rafaela denkt soms misschien van: ‘Hé, ik ben er ook nog’. Dat is geen onwil, maar heeft te maken met de zorgsituatie, die het lastig maakt om alle kinderen uit zo’n gezin aandacht te geven. Jonge mantelzorgers nemen meer verantwoordelijkheden op zich en piekeren meer van: ‘Hoe moet dat nou? Hoe is het met mama? Ik maak me toch ook zorgen om m’n broertje’. Die kinderen passen op, gaan naar een apotheek of doen een boodschapje. Een enkele keer is dat niet erg, maar als het thuis hierdoor mogelijk spaak loopt, dan heb je te maken met een jonge mantelzorger. En dat wil je toch niet. Je wilt dat kinderen zo zorgeloos mogelijk opgroeien.” 

Een van de jonge mantelzorgers is dus Rafaela (11) uit Capelle. Zij is mantelzorger vanwege haar broer Marcello (16), die epilepsie heeft en hulpbehoevend is. “Ik weet niet hoe het is om een normale broer of zus te hebben. School is een afleiding van alles wat thuis gebeurt. Na schooltijd ben ik vaak gewoon binnen. Ik help mama. Een dag waarop mijn broer een epilepsie-aanval heeft is voor mij een normale dag.”

Hamers: “Moeder Ivete is mantelzorger, maar Rafaela maakt zich ook wel meer zorgen en krijgt ook meer zorgtaken, omdat moeder niet alles in haar eentje kan doen. Dat maakt haar een jonge mantelzorger. Als moeder met haar broer voor operaties naar het buitenland moet, is dat voor Rafaela ook wel wat. Als coach ben ik er voor het hele gezin, ook voor Rafaela. Zij is bijvoorbeeld naar het KinderLab geweest. Ik heb haar geleerd hoe ze zich voor hun activiteiten kan aanmelden op de computer. Onze stagiaire Rosalie heeft een paar maanden een middag in de week o.a. met haar geknutseld en getekend en we proberen weer iemand te vinden die iets met haar kan ondernemen.”

Rafaela is blij dat het na de operaties beter gaat met haar broer. “Daar ben ik heel blij mee. Vroeger praatte hij ook niet zo veel.”

Marcello lacht als Rafaela hem een schouderklopje geeft. “Ze kietelt me!”

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 7 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55