Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Jaarstukken 2021: Voordelig resultaat jaarrekening, wel uitdagingen

Algemeen 338 keer gelezen

CAPELLE • De gemeente Capelle aan den IJssel heeft over het jaar 2021 een voordelig resultaat van 13,1 miljoen euro behaald. Er liggen uitdagingen wat betreft de gevolgen van corona en de krapte op de arbeidsmarkt.

De totale lasten in 2021 bedroegen 221,3 miljoen en de baten 234,4 miljoen, met een positieve balans van 13,1 miljoen euro als resultaat. De inkomsten kwamen hoofdzakelijk vanuit het gemeentefonds en overige uitkeringen van de Rijksoverheid (173,8 miljoen); de overige 60,6 miljoen kwam uit lokale belastingen en overige inkomstenbronnen zoals huren/pachten en verkoop (van grond).

De lasten bedroegen in 2021 53,3 miljoen euro voor wonen, economie en duurzaamheid, 130,1 miljoen voor samenleven (onderwijs, sport en cultuur, jeugdhulp, etc.) en 37,9 miljoen voor bestuur en veiligheid. 

Leningen
Omdat de gemeente niet alle investeringen in de stad uit eigen inkomsten kan betalen, sluit zij soms ook leningen af. In 2021 zijn geen nieuwe, langlopende leningen afgesloten. De gemeente heeft op het gebied van leningen 15,1 miljoen euro afgelost in het afgelopen jaar. Aan het einde van het jaar stond nog een schuld open van 45,5 miljoen euro.

Uitdagingen
De gevolgen van corona en de krapte op de arbeidsmarkt stellen de gemeente Capelle voor flinke uitdagingen. Wethouder Financiën Nico van Veen blikt in de jaarstukken terug op 2021. “In 2021 zijn we gestart met het uitvoeren van de maatregelen uit het ‘Actieplan corona: samen sterker’. Deze maatregelen pakken we samen op met de Capellenaar, onze sociaal-maatschappelijke partners en de Capelse ondernemers.”

Naast de gevolgen van corona staat de gemeente - net als veel andere ondernemingen en organisaties - voor een fikse uitdaging als het gaat om het vinden en behouden van het juiste personeel door de krapte op de arbeidsmarkt. Nico van Veen: “Dat laat zich zien in de hogere inhuur van tijdelijk personeel. Tegelijkertijd constateren we dat we nu ook weer een volgende crisis met elkaar te managen hebben: de toestroom van de vluchtelingen uit Oekraïne. Ook dat gaat gepaard met de nodige bestuurlijke en ambtelijke inzet.”

Ondanks de krapte in personeel is het de gemeente ook in 2021 gelukt om een groot deel van de gestelde doelen te bereiken. Wethouder Van Veen is blij met nieuwe manier van communiceren met bewoners, die meer duidelijkheid geeft over hoe we in Capelle omgaan met inspraak en initiatieven in de samenleving, de gemeentelijke dienstverlening die op niveau is gebleven en het houden van een bewonersenquête. Verder is hij tevreden over uitbreiding van basisschoolhuisvesting door de oplevering van De Olijfboom, het bijstandsbestand dat ondanks de coronacrisis een lichte daling van 5,5 procent kende en verdere ondersteuning van gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 7 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55