• José van Rosmalen met zijn boek 'De Woordendokter'.
• José van Rosmalen met zijn boek 'De Woordendokter'. (Foto: Annemarie van der Ploeg)

‘Greatest hits’ José van Rosmalen op papier

  •   keer gelezen

CAPELLE • José van Rosmalen is al sinds 1 januari 1996 Capellenaar, maar werd geboren in de gemeente Oudenrijn bij Utrecht. Op zijn 75ste verjaardag, afgelopen 14 mei, werd zijn gloednieuwe boek ‘De woordendokter’ uitgebracht. Zoals hij zelf verwoord, bevat dit boek zijn ‘Greatest Hits’ van de afgelopen tien jaar.  


“Toen ik 65 werd, heb ik het boek ‘Over grenzen’ uitgebracht”, zegt Van Rosmalen. “Daarna heb ik nog vier boekjes gepubliceerd en heb ik een bijdrage geleverd aan diverse boeken.”

De Woordendokter 
In ‘De woordendokter’ staat een keuze uit een aantal door mijzelf geschreven verhalen, gedichten, columns en herinneringen. Er staat een aantal dingen in, waarvan ik denk dat ze misschien voor anderen interessant zijn om te lezen. Ik ben op plekken geweest, waar niet iedereen zo maar komt, zoals in de gevangenis, in een Tbs-kliniek en in kloosters. Maar er staan ook herinneringen aan diverse reizen in.”

Snel opschrijven
Ik schrijf alles meestal later op, maar toen ik in 2018 gedurende acht weken in een zorghotel zat vanwege een val, heb ik alles vrij snel opgeschreven. Wat je als kind meemaakt blijft wel in het lange termijngeheugen zitten. Ik weet nog dat ik als kind bij een boerenfamilie heb gelogeerd.

In ‘Dorp in Brabant’ schreef ik over de situatie, de familie en hoe ik me voelde. Er staan ook columns in over literaire onderwerpen maar ook over een handicap, omdat ik zelf een spierziekte heb en in een rolstoel zit.”
‘Ik schreef ook columns voor de website van de ‘Support beurs’, een beurs voor mensen met een handicap, die om de twee jaar plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook staan er drie sprookjes in die ik voor dementerende ouderen in Verpleeghuis Rijckehove heb geschreven daar voorlas.”

Ode
Van Rosmalen wilde geen saaie titel voor zijn boek. “Woorden zijn basismateriaal om geschreven teksten te maken. Met woorden kun je dingen heel maken, maar ook kapotmaken. Ik hoop dat de mensen over de titel gaan nadenken. Het boek is een beetje een ode aan mijn ouders, die als jong volwassenen de oorlog hebben meegemaakt. Er staat iets in over de jeugd van mijn moeder, maar ook van mijn vader, die eigenlijk priester wilde worden, maar uiteindelijk ging werken bij uitgeverij Het Spectrum en mijn vader werd.”

Boekpresentatie
Op zaterdag 28 mei presenteert José van Rosmalen zijn boek in een kraam op het plein van Winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel. Dit doet hij van 13:30 tot 16:00 uur.

Hij staat samen met de Krimpense schrijfster Ingrid Verbakel in de kraam. Zij presenteert daar haar dichtbundel ‘Bemind’ en haar dichtkaarten. Beide auteurs kunnen op verzoek de boeken en kaarten signeren.

Voor meer informatie over het werk van José van Rosmalen, bekijk de website www.josevanrosmalen.nl. Het boek is ook te bestellen door een email te sturen naar j.vrosmalen@online.nl.


Annemarie van der Ploeg

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan