• Joost de Vogel met zijn uitvinding.
• Joost de Vogel met zijn uitvinding. (Foto: Cor Hulsbus)

Capelse uitvinding (inter-)nationaal op de kaart

  •   keer gelezen

CAPELLE • Capelse uitvinding van Joost de Vogel verkort maaitijd, beschermt flora en maakt maaien aanzienlijk veiliger.


Wie over de rotonde nabij de graffitimuur en Sportpark Couwenhoek rijdt, zal twee scheve palen zien staan. Maar wellicht heeft niemand vlak naast de rotonde gekeken naar die ene lantaarnpaal waar een ronde betonnen Eco2Shield ligt. 

Het is een uitvinding waar het Capelse echtpaar Joost en Esther (’Essie’) de Vogel het patent heeft en waarmee flink aan de weg wordt getimmerd. Opgericht in 2021 en een jaar later al zesduizend slimme cirkels verkocht. Het is een droomscenario.

Oplossing
Het is velen een doorn in het oog, scheve (lantaarn)palen waar een auto of grasmaaier tegenaan reed. Toevalligerwijs schonk Joost de Vogel de gemeente Capelle geruime tijd geleden al zijn uitvinding alvorens de eerder genoemde twee palen scheef werden gereden. Maar voor de foto is dit wel een prachtig voorbeeld.

“Dit zag ik zo vaak, dat ik een keer tijdens een autorit aan een oplossing dacht”, legt Joost uit. “Je ziet mensen op een maaier rijden en daarna iemand anders bijmaaien, de restjes rond (lantaarn)palen met een bosmaaier weghalen. Soms ligt er een bescherming van die paal los en liggen de draden bloot. Of staan er zoveel palen dat de werknemer vele uren bezig is om deze resten weg te maaien. Er ontstaan gevaarlijke en tijdrovende situaties die simpel te voorkomen zijn.” 

“Ja, inderdaad door een betonnen cirkel om die paal te leggen. Een grote cirkel (Eco2Shield) kost 34 euro, een kleine, voor om een verkeerspaal, is 27 euro. In een jaar tijd hebben we er al duizenden mogen verkopen en we hebben ons bedrijf pas in april 2021, tijdens corona, opgericht”. 

Beelddenken
“Op school dachten de leraren vaak dat ik niet goed kon leren, maar ik was een iets andere leerling. Ik dacht in oplossingen, zag ze al voor mij, maar kon het vaak niet goed onder woorden brengen. Tijdens een vakantiebaantje als stratenmaker bedacht ik handige oplossingen en zo ging dat mijn leven maar door.”
“De gemeenten Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk waren de voorlopers”, aldus Joost de Vogel. “Inmiddels hebben twaalf gemeenten onze Eco2Shields gekocht en is men enthousiast bij Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en Schiphol.”  

“Ik zou alle jongeren die denken dat je alleen als profvoetballer naam en faam kunt maken oproepen om zelf ook in oplossingen te denken en te leren. Soms ligt een praktische uitvinding zo voor de hand en is die zo waardevol dat je er succes mee kunt krijgen.” 

“We hebben nu in diverse landen het patent aangevraagd. De naam Essie staat voor Economic (rendement op de investering), Safety (veiligheid), Stone (beton), Infra (ons werkgebied), Efficient ( doorstroom verkeer) maar bovenal voor de naam van mijn vrouw Esther, die ik al vanaf onze pubertijd Essie noem. Mooi toch?”

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan