• Dina Haizoun.
• Dina Haizoun. (Foto: Huub Lakerveld )

Profvoetbal als plan A, B en C

  •   keer gelezen

CAPELLE • De Capelse Dina Haizoun (15) speelt vanaf komend seizoen bij Ajax en wil de absolute voetbaltop bereiken.


Dina Haizoun begon pas op haar tiende met voetballen, maar haar carrière nam snel een vlucht nadat zij een talentendag bij Excelsior Rotterdam bezocht en haar talent meteen werd herkend. De voetbalster zit bij de definitieve selectie voor de interlands van Nederland Onder 15 tegen België (18 en 20 mei) en speelt vanaf de zomer ook bij Ajax. 

Voor zij voetbalde, was Dina vooral vaak in het zwembad te vinden. Zij heeft negen diploma’s behaald met wedstrijdzwemmen en deed het goed in deze sport. Tot haar oom haar aanmeldde voor een Talentendag bij Excelsior. Moeder Naima was stomverbaasd en dacht dat Dina niet eens kon voetballen. In eerste instantie stond zij dan ook sceptisch tegenover de overstap van dochter Dina. “Eerst dacht ik: ‘Ik zit wel goed in dat zwembad. Eigenlijk dacht ik alleen maar aan de winterdagen, waarop je in de kou langs het voetbalveld staat.” Dina’s oom bleek echter een neusje voor talent te hebben, want Dina mocht meteen bij Excelsior komen voetballen en speelde drie seizoenen bij de Rotterdamse club. Drie maanden lang probeerde zij het zwemmen en voetballen te combineren, maar dat ging niet langer. 

Blijdschap

Dina maakte voor haar ontwikkeling een stap van Excelsior naar DHC in Delft. Daar speelt zij nu al twee jaar in een jongensteam. Rond de winterstop dit jaar kreeg Robbie Notenboom, die Dina begeleidt bij de voetbalschool NIRO Legacy, een berichtje dat Dina benaderd zou worden om in het FutureTeam van Ajax O-16 te komen spelen. Hij moest zijn best doen om het niet meteen aan Dina te vertellen. “Ik wilde nog niets zeggen tot zijzelf definitief een bericht zou krijgen, om zo teleurstelling te voorkomen”, vertelt Robbie. “Maar net nadat ik het had gelezen, zag ik haar. Toen moest ik wel even op mijn tong bijten en mijn enthousiasme wegstoppen.”
Het ging echter niet meer mis en via DHC kreeg Dina te horen dat zij mee mag doen bij het Onder 16 team van de Amsterdammers. “Ik was heel blij”, vat Dina het kort en bondig samen.
Het is niet zo dat Dina Haizoun de hele week op en neer moet reizen. Robbie Notenboom legt uit. “Er is bij de FutureTeams nog niet een vast team en er wordt nog niet iedere week KNVB-competitievoetbal gespeeld. Dat heeft er vooral mee te maken dat Ajax wil dat de meiden zo lang mogelijk bij de jongens blijven voetballen voor meer weerstand. En dan heeft de club de speelsters al wel binnenboord voor de toekomst. Dina gaat iedere woensdag voor wedstrijden en trainingen naar Ajax, en op andere dagen staat zij nog bij DHC en NIRO op het veld.”

Oranje

Ook bij het Nederlands elftal gaat het voortvarend met Dina Haizoun, die bij Oranje linksbuiten speelt en bij haar club op het middenveld. Zij speelt al mee vanaf Oranje O-11 en zit inmiddels bij Oranje O-15. Dina is daarnaast opgenomen in de definitieve selectie voor de interlands tegen België, op woensdag 18 en vrijdag 20 mei. Als zij gaat spelen, wordt het haar eerste officiële interland, omdat jongere Nederlandse nationale teams alleen wedstrijden spelen tegen Nederlandse clubteams.  

Toekomstdromen

Voorlopig heeft Dina maar één doel voor ogen: professioneel voetballer worden. Veel andere concrete toekomstplannen heeft ze ook nog niet. “Voetbal is mijn plan A, B, C en D. En misschien is school dan plan E”, grapt zij, terwijl moeder Naima met gefronste wenkbrauwen luistert.
“School is wel degelijk belangrijk en ook een club als Ajax en de KNVB kijkt naar je resultaten op school. Voetbal en schoolprestaties moeten hand in hand gaan, volgens Naima.

Een droom voor de toekomst is het samenspelen met - of opvolgen van - Lieke Martens bij FC Barcelona. Voorlopig is Dina Haizoun goed op weg om stapje voor stapje die droom dichterbij te brengen.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan