• De aftrap op het Comenius College.
• De aftrap op het Comenius College. (Foto: Jan Kok)

Campagne tegen uitbuiting van start

  •   keer gelezen

CAPELLE • Op het Comenius College is afgelopen week de aftrap verricht van de campagne ‘Steek jij je hand uit’, die bedoeld is om met name jongeren te waarschuwen tegen uitbuiting en mensenhandel. Burgemeester Oskam verrichtte samen met een leerling de officiële opening van de website www.steekjijjehanduit.nl. De leerlingen gingen hierna in gesprek met een docent en de burgemeester.


De campagne ‘Steek jij je hand uit’ moet jongeren bewust maken van verschillende vormen van uitbuiting en het herkennen daarvan. Het kan hierbij gaan om witwassen, drugssmokkel of -uithaling, seksuele uitbuiting en andere manieren van misbruik. Burgemeester Oskam wilde de leerlingen een wijze les meegeven: denk na over wat je doet. “Als je met een simpel klusje wel erg makkelijk geld kan verdienen, is dat al verdacht”, vertelde hij.
Het initiatief voor ‘Steek jij je hand uit’ komt van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, waarbinnen Peter Oskam als burgemeester van Capelle een belangrijke rol heeft. Hij vindt het belangrijk dat er aandacht is voor uitbuiting onder jongeren. “Het lijkt soms wat dommig dat jongeren zich hiervoor laten inzetten, maar ik kan mij ook voorstellen dat het gebeurt. En als jongeren eenmaal hiermee bezig zijn, is het zo moeilijk om er weer uit te komen door bijvoorbeeld intimidatie en chantage. En er hangt heel veel vanaf, dat weten jongeren vaak niet. Ze kunnen - ook buiten hun schuld om - een strafblad krijgen, met alle gevolgen van dien. We moeten daarover in gesprek blijven, omdat het iedereen kan overkomen.”
Volgens de burgemeester is het moeilijk in te schatten hoe vaak uitbuiting voorkomt in Capelle. “Ik ken die cijfers niet, niemand eigenlijk, het is voor een deel gissen. Ook merk je dat het niet altijd makkelijk is om erover te spreken. Mensen die te maken hebben gehad met uitbuiting krijgen hier soms later pas (psychologische) last van of spreken er lang niet over.” Het plan is om op meer scholen te vertellen over de nieuwe website. “Het Comenius College was de eerste school, omdat zij er open voor stonden om dit onderwerp op school te bespreken”, aldus burgemeester Oskam. “Maar wij willen dit nog breder gaan uitrollen. Het doel is deze problematiek écht bespreekbaar te maken.”

Op www.steekjijjehanduit.nl staan video’s over uitbuitingssituaties. Ook staat er hoe jongeren hulp voor zichzelf of anderen kunnen zoeken.

De nieuw gelanceerde campagne ‘Steek jij je hand uit’ moet jongeren bewuster maken van uitbuiting en mensenhandel.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan