• Het groene schoolplein wordt geopend.
• Het groene schoolplein wordt geopend. (Foto: Gemeente Capelle aan den IJssel)

Groen schoolplein geopend in Schenkel

  •   keer gelezen

CAPELLE • Op 9 mei is het groene schoolplein bij de Groen van Prinstererschool in Schenkel officieel geopend. Niet alleen de leerlingen profiteren: het plein krijgt een buurtfunctie en omwonenden kunnen - na schooltijd - meegenieten.


Mede dankzij een subsidie uit het Denk en Doe Mee! Fonds kon de basisschool een groen, klimaatadaptief plein aanleggen. Directeur Jorien Kraal is blij dat het plein een initiatief is dat gestart is door ouders en wijkbewoners. “Er is een kerngroep gevormd waarmee de ouders en omwonenden konden participeren. Door die samenwerking is er een goede start gemaakt.”
Het nieuwe plein is - naast uitdagend voor de leerlingen - klimaatadaptief. “Voorheen was het plein soms net een zwembad na een flinke bui”, zegt Jorien Kraal. “Met de aanleg van meer groen, een drainagesysteem en een ondergrondse wateropslag wordt dat nu veel beter opgevangen en verwerkt.”

Buurt profiteert mee

Opvallend aan het nieuwe plein is dat buurtbewoners hier ook gebruik van kunnen maken. “Het plein gaat na schooltijd (vanaf 14:00 uur) open voor de buurtbewoners. Afhankelijk van het seizoen gaat het hek dicht als het donker wordt in de winter of om maximaal 22:00 uur in de zomer. “Verschillende mensen hebben sleutels en er wordt voor de sluiting met een rooster gewerkt. Tot nu toe werkt dat perfect.” Voordat de officiële opening voor de buurt plaatsvond, speelden de kinderen al op het nieuwe plein. “De leerlingen moesten leren spelen op het plein, waar tegels grotendeels hebben plaatsgemaakt voor groen”, aldus Jorien Kraal. “Maar nu worden ze meer uitgedaagd om verstoppertje en tikkertje te spelen; anderen vinden het juist leuk om zich bezig te houden met onkruid weghalen of te zoeken naar beestjes. Onderzoek wijst uit dat meer kinderen daadwerkelijk spelen op een groen plein, ook de rustige kinderen en de ‘natuurkinderen’.”

De gemeente heeft de vernieuwing deels gesubsidieerd, omdat ‘de kwaliteit van de openbare ruimte, groen, water en de functionaliteit van het schoolterrein wordt verbeterd’. Oftewel; de buurt krijgt een mooie buitenruimte erbij, de leerlingen een verbeterd plein en het riool wordt ontlast. Wethouder Harriet Westerdijk was, net als dijkgraaf Toon van der Klugt, bij de officiële opening aanwezig. “Met dit prachtige schoolplein en extra aandacht voor de buitenruimte bij de school krijgen de kinderen én de wijkbewoners een mooie groene, klimaatadaptieve omgeving: klaar voor de toekomst.”

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan