• Willem en Helen Klandermans in hun winkel.
• Willem en Helen Klandermans in hun winkel. Foto: Floortje Pijpers

Eigenaars Schamper Bloembinders stoppen eind mei

Algemeen 2.712 keer gelezen

CAPELLE • Na decennialang een vertrouwd gezicht te zijn geweest op het Slotplein, nemen Willem en Helen Klandermans eind mei afscheid van hun bloemenzaak Schamper Bloembinders.

Willem heeft in totaal 55 jaar gewerkt, waarvan 48 jaar als eigenaar van de winkel op het Slotplein. In de zeven jaar ervoor werkte hij in de Schamper winkel in de Koperwiek. Hoewel Schamper geen familiebedrijf is, was de verhouding van Willem en Helen met de familie Schamper heel familiair. “Op een bepaald moment zei eigenaar Dick Schamper: ‘Willem, ik ga ermee stoppen. Als je zin hebt, heb ik een winkel voor je.’ Ik zei gelijk ‘ja’. Helen was toen kapster, zij heeft ontslag genomen en ik nam de winkel hier over. Dirk Schamper heeft mij enorm bijgestaan en gesteund tijdens de overname. De dochter en schoonzoon van Dirk en Anna Schamper hadden eerst deze zaak, zij verhuisden toen naar de winkel in de Koperwiek.”
“In al die tijd hebben we drie economische depressies meegemaakt. Hoe we dat zijn doorgekomen? De broekriem aantrekken, serieus nadenken over onze inkopen en even met minder genoegen nemen. Dat was wel schrikken. Maar we hebben de schouders eronder gezet en zijn doorgegaan.”

Overname

Voor de overname van de winkel zijn de opvolgers al in beeld. Onze dochter is ook bloemist en die had wel wat ideeën”, vertelt Willem. “Maar zij heeft zich toch teruggetrokken. We zijn nu in gesprek met een jong, enthousiast bloemistenpaar. We hopen dat dat door kan gaan. Die mensen hebben al veel nieuwe ideeën voor de winkel. De verhuurders moeten het ermee eens zijn en dat loopt nog. Als dat lukt, kunnen we het overdragen en kan het ook een bloemenwinkel blijven. Want het is al vanaf 1963 een bloemenwinkel. Dat is nogal een tijdje. We hopen dat het een bloemenwinkel blijft, vooral voor de klanten die al zo lang hier komen.”

Over het vak bloemist zegt Helen: “Het is jammer dat veel vakopleidingen er niet meer zijn. Echt zonde. Nu is er een tekort aan vakmensen. Die opleidingen zijn nu zo minimaal. En Nederland is toch een bloemenland.” Willem vult aan. “Je wil wel mensen die het verschil kunnen zien tussen een geranium en een begonia. Wij kwamen de school niet af voordat je dat allemaal kon.”

Helen: “Het is zo’n leuk vak: je gaat naar beurzen in het buitenland, volgt nieuwe trends en cursussen. Dat ga ik wel missen.”

Afscheid

“De jaartjes gaan tellen”, vertelt Willem. “Het is behoorlijk intensief en we moeten het zelf doen. Dus we hebben een keuze gemaakt om te stoppen, ook omdat we nu nog gezond zijn en van het leven willen genieten.”
“We zijn ook gestopt door druk van de kinderen, vult Helen aan. “Er is meer dan de winkel”, zeiden zij. Vroeger deden we nog weleens uitjes na sluitingstijd, nu ben ik brak. Terwijl dit ons lust en leven is. Zes dagen is gewoon veel.”
“Een groot deel van ons sociaal leven speelt zich ook hier in de winkel af”, zegt Willem.
De klantencontacten en het creatief bezig zijn gaan Helen en Willem Klandermans het meeste missen. “We kunnen lachen en huilen met klanten”, verklaart Willem. “In dit winkeltje konden zij een luisterend oor krijgen.”
“En de bloemenwereld is natuurlijk emotie”, zegt Helen. Mensen kopen bloemen als goedmakertje bij ruzie, maar ook bij overlijden en geboortes. Er wordt veel aan je verteld, dat is ook mooi aan dit vak.” Willem: “Dat komt ook omdat wij mensen al zo lang kennen. Er zijn klanten die onze dochter van 40 hier de fles hebben gegeven.”

Officieel is 31 mei de laatste dag voor Helen en Willem, maar waarschijnlijk is zaterdag 28 mei de laatste verkoopdag.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 22 uur geleden
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport gisteren
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30