• Ismail Aghzanay, docent op het Comenius en ambassadeur van 'Kinderen ontwerpen speelgoed'.
• Ismail Aghzanay, docent op het Comenius en ambassadeur van 'Kinderen ontwerpen speelgoed'. Foto: Annemarie van der Ploeg

Ambassadeur ontwerpwedstrijd: “Kinderen meer in hun kracht zetten”

Algemeen 233 keer gelezen

CAPELLE • ‘Kinderen ontwerpen speelgoed’ is een wedstrijd waarbij schoolleerlingen speelgoed kunnen ontwerpen. Het beste ontwerp gaat door naar de deelnemende speelgoedbedrijven. Een van de ambassadeurs is Ismail Aghzanay, docent van het jaar 2021. Hij is docent Engels op het Comenius College in Capelle. Hij wil hiermee spelen stimuleren en laten zien dat iedereen leert van spelen.

“Ik werd benaderd door de organisator van de wedstrijd; of ik het leuk zou vinden om als ambassadeur te fungeren?”, vertelt Aghzanay. “Na wat zoeken was de keuze snel gemaakt: ik wilde het graag doen. Ik vind het belangrijk dat mensen uit mijn directe omgeving op de hoogte worden gebracht, ook via mijn netwerk. Met deze wedstrijd kunnen kinderen gebruik maken van hun creativiteit. In deze tijd stevenen we heel erg af op resultaat. Bovendien hebben we de coronaperiode achter de rug. Hoe mooi is het dan dat kinderen eindelijk iets leuks kunnen maken? Gewoon hun creativiteit de vrije loop laten en ook werken aan taal. Het is ook taalontwikkeling, want je moet uiteindelijk met elkaar gaan communiceren en ook ideeën op papier zetten. Dus het is een heel proces wat daaraan ten grondslag ligt. Ze hebben alle vrijheid en mogen gebruiken wat ze willen en zo iets ontwerpen. Je kunt ze begeleiden in het vormgeven of kaderen van bepaalde zaken, maar zij hebben het in eerste instantie op papier gezet. Ik vind dat kinderen de toekomst zijn en die moeten we meer in hun kracht zetten. Geef ze eens de ruimte om lekker kind te zijn.”

“De jury kiest één winnend ontwerp, maar het zou zomaar kunnen dat de keuze moeilijk is en er een gedeelde eerste plaats komt. Maar misschien vindt een van de speelgoedbazen één van de andere ontwerpen ook wel echt goed. Het belangrijkste is dat ze erachter komen dat ze heel veel kwaliteiten hebben. Zij zijn de toekomstige ministers, loodgieters, bouwvakkers etc. De kinderen leren ook dat het soms niet zo loopt als je wilt, net zoals in het leven. Dan moet je andere keuzes maken. Meedoen aan de wedstrijd is belangrijk, omdat je hiermee het kind centraal stelt en het kan genieten. Belangrijker is dat je verbinding legt tussen docent en leerling. Mooi als je elkaar op een andere manier leert kennen en het kind zegt dat hij blij is en het super goed gaat. Je merkt dat ze het leuk vinden. Speelgoed is niet kinderachtig. Een spel kan bijvoorbeeld mensen aan het denken zetten”, besluit Aghzanay. Inschrijven kan op www.ontwerpspeelgoed.nl.

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 14 uur geleden
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 16 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 15 apr, 17:10
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 15 apr, 15:50
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 15 apr, 15:10
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 15 apr, 13:40
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 15 apr, 13:22