• Ismail Aghzanay, docent op het Comenius en ambassadeur van 'Kinderen ontwerpen speelgoed'.
• Ismail Aghzanay, docent op het Comenius en ambassadeur van 'Kinderen ontwerpen speelgoed'. Foto: Annemarie van der Ploeg

Ambassadeur ontwerpwedstrijd: “Kinderen meer in hun kracht zetten”

21 apr, 17:00 Algemeen 79 keer gelezen

CAPELLE • ‘Kinderen ontwerpen speelgoed’ is een wedstrijd waarbij schoolleerlingen speelgoed kunnen ontwerpen. Het beste ontwerp gaat door naar de deelnemende speelgoedbedrijven. Een van de ambassadeurs is Ismail Aghzanay, docent van het jaar 2021. Hij is docent Engels op het Comenius College in Capelle. Hij wil hiermee spelen stimuleren en laten zien dat iedereen leert van spelen.

“Ik werd benaderd door de organisator van de wedstrijd; of ik het leuk zou vinden om als ambassadeur te fungeren?”, vertelt Aghzanay. “Na wat zoeken was de keuze snel gemaakt: ik wilde het graag doen. Ik vind het belangrijk dat mensen uit mijn directe omgeving op de hoogte worden gebracht, ook via mijn netwerk. Met deze wedstrijd kunnen kinderen gebruik maken van hun creativiteit. In deze tijd stevenen we heel erg af op resultaat. Bovendien hebben we de coronaperiode achter de rug. Hoe mooi is het dan dat kinderen eindelijk iets leuks kunnen maken? Gewoon hun creativiteit de vrije loop laten en ook werken aan taal. Het is ook taalontwikkeling, want je moet uiteindelijk met elkaar gaan communiceren en ook ideeën op papier zetten. Dus het is een heel proces wat daaraan ten grondslag ligt. Ze hebben alle vrijheid en mogen gebruiken wat ze willen en zo iets ontwerpen. Je kunt ze begeleiden in het vormgeven of kaderen van bepaalde zaken, maar zij hebben het in eerste instantie op papier gezet. Ik vind dat kinderen de toekomst zijn en die moeten we meer in hun kracht zetten. Geef ze eens de ruimte om lekker kind te zijn.”

“De jury kiest één winnend ontwerp, maar het zou zomaar kunnen dat de keuze moeilijk is en er een gedeelde eerste plaats komt. Maar misschien vindt een van de speelgoedbazen één van de andere ontwerpen ook wel echt goed. Het belangrijkste is dat ze erachter komen dat ze heel veel kwaliteiten hebben. Zij zijn de toekomstige ministers, loodgieters, bouwvakkers etc. De kinderen leren ook dat het soms niet zo loopt als je wilt, net zoals in het leven. Dan moet je andere keuzes maken. Meedoen aan de wedstrijd is belangrijk, omdat je hiermee het kind centraal stelt en het kan genieten. Belangrijker is dat je verbinding legt tussen docent en leerling. Mooi als je elkaar op een andere manier leert kennen en het kind zegt dat hij blij is en het super goed gaat. Je merkt dat ze het leuk vinden. Speelgoed is niet kinderachtig. Een spel kan bijvoorbeeld mensen aan het denken zetten”, besluit Aghzanay. Inschrijven kan op www.ontwerpspeelgoed.nl.

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Twee bruggen bij Couwenhoekseweg vervangen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Treinverkeer plat door NS-staking op 26 augustus Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Extra zoet water tegen verzilting IJssel en Lek Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ladies night in Wijkcentrum Schollevaar Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Veertiende Ronde van West in beeld FOTOREPORTAGE 17 aug, 19:00
Afbeelding
Briljanten huwelijk voor het echtpaar Bachstein Algemeen 17 aug, 18:30
Afbeelding
Capelse Joris sleutelt aan retro racefietsen Algemeen 17 aug, 16:30
Afbeelding
Bijna 1900 euro opgehaald met Ronde van West Algemeen 17 aug, 14:43