Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Participatieproces Florabuurt onder de loep

Algemeen 333 keer gelezen

CAPELLE • Het participatieproces bij het opstellen van de gebiedsvisie Florabuurt wordt geëvalueerd door een externe onderzoeker. Het doel is in de toekomst verbeterpunten door te voeren bij vergelijkbare nieuwe processen en procedures.

De evaluatie vindt plaats op verzoek van de Capelse gemeenteraad. Deze evaluatie is inmiddels gestart en wordt uitgevoerd door Vincent van Stipdonk. Van Stipdonk is zelfstandig onderzoeker op het terrein van openbaar bestuur, en al vele jaren actief op het gebied van burgerparticipatie en lokale democratie. Hij doet regelmatig onderzoeken voor gemeenteraden, griffies, rekenkamers, de VNG en het ministerie van BZK. 

Voor omwonenden in de Florabuurt zal er na de evaluatie geen verandering komen. Het gaat namelijk om een evaluatie van het proces (’Hoe verliep de participatie rond de totstandkoming?’) en niet van de inhoud (de visie zelf). 

Voor de evaluatie wordt onder andere gesproken met de verantwoordelijke wethouder Maarten Struijvenberg, betrokken ambtenaren, een aantal raadsleden uit de commissie SOB, en vertegenwoordigers van Havensteder, Pameijer, WOP Schenkel, bewonersstuurgroep Florabuurt en overige partijen uit de buurtcoalitie. Het streven is dat de evaluatie eind juni klaar is.  

Volgens een woordvoerder van de gemeente was tijdens het vaststellen van de projectopdracht al afgesproken dat er een extern onderzoek zou komen. Dit was nog voor de ontwikkeling van de gebiedsvisie. De woordvoerder zegt dat de geleverde kritiek daarom niet de aanleiding is voor deze evaluatie.

Kritiek op participatieproces

De plannen voor de nieuwbouw in en herinrichting van de Florabuurt werden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 december 2021 aangenomen, met 19 stemmen voor en 13 stemmen tegen. Bij de goedkeuring van deze Gebiedsvisie Florabuurt was er veel kritiek op de manier waarop het participatieproces is vormgegeven. Deze kritiek kwam van diverse oppositiepartijen en insprekers tijdens commissie- en raadsvergaderingen. PvdA Capelle initieerde zelfs een motie van afkeuring naar aanleiding van het participatieproces. Deze motie werd tijdens de gemeenteraadsvergadering met acht stemmen voor en 24 stemmen tegen verworpen.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 21 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 22 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35