• De energieopbrengst van de zonnepanelen is live te zien.
• De energieopbrengst van de zonnepanelen is live te zien. (Foto: Frank de Roo)

Zonnepanelen op dak Ontdekrijk in gebruik genomen

  •   keer gelezen

CAPELLE • De ruim 200 zonnepanelen op het dak van Kindcentrum Ontdekrijk zijn afgelopen zaterdag feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Nico van Veen (Duurzaamheid) had de eer om de installatie van het zonnedak aan te zetten.  


De zonnepanelen zijn geplaatst op het dak van Kindcentrum Ontdekrijk aan Rogaland in Capelle aan den IJssel, één van de scholen van Blick op Onderwijs. Het zonnedak is goed voor een jaarlijkse productie van naar schatting 72.000 kWh, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer twintig huishoudens. Een aantal inwoners van Capelle heeft gezamenlijk geïnvesteerd in dit project voor het opwekken van duurzame stroom “op het dak van een ander” en zijn daarmee eigenaar.

Wethouder Duurzaamheid Nico van Veen is enthousiast over dit initiatief: “De realisatie van dit zonnedak laat uitstekend zien dat initiatieven kans van slagen hebben. De gemeente ondersteunt waar mogelijk; hier hebben we een financiële bijdrage gedaan en afspraken gemaakt met Blick op Onderwijs. Complimenten voor ZonKracht Capelle voor de realisatie.”

De gemeente ondersteunt het project van ZonKracht Capelle, omdat het belangrijk is dat alle Capellenaren kunnen meedoen met de energietransitie. Ook is het project een mooi voorbeeld van lokaal eigendom. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gestreefd wordt naar 50 procent lokaal eigendom van energieprojecten. Dit betekent dat omwonenden financieel profiteren, maar ook mede-eigenaar zijn en zeggenschap hebben over het energieproject. De gemeente kijkt hier ook naar bij het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen en de zoekgebieden voor zonne-energie langs de A16 en de A20.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan