Foto: Stockfoto 123RF

Informateur: “Ik zie voor Leefbaar mogelijkheden met D66, VVD, SGP, ChristenUnie en PvdA”

  •   keer gelezen

CAPELLE • Informateur Gerrit Kruijt heeft over twee rondes gesprekken gevoerd met de politieke partijen in Capelle. In de tweede ronde voerde hij gesprekken met Leefbaar Capelle, D66, VVD, SGP, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. Voor deze partijen ziet hij mogelijkheden voor samenwerking in een coalitie.


Uit de gesprekken bleek verder dat alle partijen een voorkeur hebben voor een bredere coalitie. Oftewel, geen 17-16 meerderheid meer zoals in de vorige raadsperiode. “Door een aantal partijen is ook een voorkeur voor een bepaalde samenstelling van die coalitie uitgesproken. Over de aan te pakken zaken in de komende vier jaar bestaat veel overeenstemming. Over hoe die zaken aan te pakken, lopen uiteraard de meningen en visies uiteen”, aldus de informateur in diens tussentijdse verslag. “Op basis van de gesprekken, de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen en mogelijk te vormen coalities heb ik geconcludeerd, dat er verschillende mogelijkheden zijn om een bredere coalitie te vormen met Leefbaar Capelle als kern. Ik zie hiertoe voor Leefbaar Capelle mogelijkheden met D66, VVD, SGP, ChristenUnie en PvdA.”

Voordat het informatieproces afgesloten wordt, wil Kruijt dat deze partijen een gesprek hebben over hoofdlijnen van een mogelijk coalitieakkoord. “Daartoe heb ik een eerste opzet van een dergelijk akkoord gemaakt met daarin de punten die in zo’n akkoord aan de orde kunnen komen.”

De partijen hebben Kruijt gevraagd voor Pasen inhoudelijk te reageren op dit gesprek, waarna de informateur op basis van die inbreng een analyse maakt die in de week van 18 april besproken kan worden.

Het streven is dezelfde week een eindadvies uit te brengen over de informatie, zodat de formatie voortvarend kan starten in de week van 25 april.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan