<p>&bull; Het gemeentehuis van Capelle, de werkplek van de nieuwe raadsleden.</p>

• Het gemeentehuis van Capelle, de werkplek van de nieuwe raadsleden.

(Foto: Jan van der Arend)

Installatie raad Capelle: “Zorg goed voor de stad en de Capellenaren”

  •   keer gelezen

CAPELLE • De 33 nieuwe raadsleden zijn op woensdagavond 30 maart geïnstalleerd door burgemeester Peter Oskam in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel.


Voorafgaand aan de installatie van de raadsleden hield burgemeester Oskam een toespraak, waarin hij de raadsleden succes wenste. “Lid worden van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel is een heel eervol ambt, heel belangrijk en met veel verantwoordelijkheid. Ik wens u daar op voorhand veel succes en wijsheid mee toe.”

Ook ging hij in op de rol van de lokale politiek en de verantwoordelijkheid van de raad. “De Capellenaren vertrouwen erop dat hun stem hier, in het huis van de democratie, zal worden gehoord. Hoe u uw functie invult, heeft veel invloed op het vertrouwen van de Capellenaren in de gemeente, in de overheid en in de politiek. Dat vertrouwen kan best een boost gebruiken”, wijst de burgemeester op het opnieuw gedaalde aantal uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. “En dat moet u dadelijk gaan doen. Daar moeten wij ons met elkaar, gezamenlijk voor inzetten. Het verwijt is vaak dat wij dit gebouw niet uit komen en te weinig naar de mensen luisteren en in de stad te zien zijn.”

Gemiddeld zijn raadsleden zeventien uur per week bezig met hun werk als raadslid, vaak naast ander (betaald) werk en een gezinsleven. Daarom had de burgemeester nog tips voor de kersverse raadsleden: “Durf te kiezen, stuur op hoofdlijnen en vraag om hulp bij de vakkundige griffie als dat nodig is. En verdeel het werk in de fractie eerlijk; zorg dat iedereen van nut en waarde is.”

De burgemeester hoopt dat de raad meer zichtbaar en toegankelijker zal zijn in de komende raadsperiode. “Zorg goed voor de stad en de Capellenaren, zij verdienen uw aandacht en laten we ons inzetten om Capelle nog beter en nog mooier te maken. Willen we een raad zijn die zeventig procent van de tijd hier op de oranje bankjes zit of willen we een raad zijn die meer naar buiten gaat? Ik wil als voorzitter van de raad met u op zoek naar de mogelijkheden.”

Vijftien raadsleden legden vervolgens de eed af (”Zo waarlijk helpe mij God almachtig”) en achttien raadsleden de belofte (”Dat verklaar en beloof ik”).

Op maandag 28 maart namen zestien raadsleden al afscheid van de Capelse raad.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan