• Wethouder Marc Wilson met de Byewaste ophaalfiets.
• Wethouder Marc Wilson met de Byewaste ophaalfiets. Foto: Jan Kok

Byewaste breidt ophaalservice in Capelle uit

Algemeen 392 keer gelezen

CAPELLE • Byewaste gaat diens ophaalservice in Capelle uitbreiden. Capellenaren kunnen nu ook hun afgedankte matrassen laten ophalen.

In heel Capelle kunnen bewoners gebruik maken van de gratis ophaalservice van afgedankte spullen aan huis van Byewaste. Spullen zoals boeken, textiel, kleine elektrische apparaten en kleine gebruiksartikelen kunnen zo een tweede leven krijgen. Byewaste heeft nu in opdracht van de gemeente de gratis service uitgebreid met het aan huis ophalen van matrassen, zodat er nog meer afgedankte spullen gerecycled worden. 

Wethouder Afval Marc Wilson is blij met de extra service: “Oude matrassen belanden nog vaak bij het grofvuil. Door ze apart in te zamelen kan het oude matras nog gerecycled worden. Hiermee voorkomen we dat de oude matrassen verbrand worden als restafval. Met de Byewaste ophaalservice maken we het de Capellenaar heel makkelijk. En zo reduceren we de hoeveelheid restafval: een van de doelstellingen uit ons Capelse Afvalactieplan. Minder restafval is beter voor het milieu én de portemonnee.”

De opgehaalde matrassen worden naar de milieustraat gebracht. Daar haalt RetourMatras alle matrassen op voor recycling. Zij zamelen alle soorten en maten matrassen in. De enige voorwaarde voor het recyclingproces is dat de matrassen droog zijn.

Hoe het werkt

Capellenaren die hun oude matras kwijt willen kunnen in de Byewaste-app een geschikte dag en tijd kiezen. En op de gekozen ophaaldag buiten voor de deur aanbieden. Hiervoor hoeft men niet thuis te blijven. Het is wel belangrijk dat de matrassen droog worden aangeboden, dus bij regenachtig weer moet een matras binnen gehouden wordt tot het ophaalmoment. Natte matrassen kunnen namelijk niet worden gerecycled. De ophaalservice van Byewaste is gratis. 

Waarom matrassen scheiden?

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Veruit de meeste belanden in de verbrandingsoven. Dat betekent dat zo’n 24.000 ton aan matrasmaterialen verloren gaan. En dat is zonde. Door te recyclen worden de schuimlagen uit de matrassen verwerkt in onder andere ondertapijt, judo- en turnmatten, meubelen en isolatiemateriaal. Het textiel krijgt een tweede leven als poetslap, tas of kleding. Metalen uit de matrassen worden ook opnieuw gebruikt.

Lees hier meer over recyclen van matrassen 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 19 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws gisteren
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06