Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Henk Fraser redde mijn 1 aprilgrap

Algemeen 632 keer gelezen

Het is vrijdag 1 april en u bent nu gewaarschuwd. In de afgelopen dertig jaar heb ik talloze 1 aprilgrappen in de lokale kranten uitgewerkt. 

Met ex-collega Bert Groeneweg was ik op studiereis in Denemarken, waar we een prachtig houten restaurant fotografeerden. Dat jaar viel 1 april op zaterdag en het verhaal was dat het gebouwtje in de ochtend via een ponton door de Algerasluis zou varen en de weg urenlang afgesloten zou zijn. Tientallen mensen stonden met camera en al klaar op de brug. Ook heb ik enkele keren een schaatsbaan opgevoerd als onderwerp. Er zou een eerste paal worden geslagen door Rintje Ritsma op een nog braakliggend terrein naast Capelsebrug. Er was in die tijd echt sprake van een voetbalstadion en megabioscoop naast het metrostation. Helaas is dit gebied nooit echt zo ontwikkeld en bleef Capelle zonder grote publiekstrekkers.

In mijn tijd als directielid van basisschool De Horizon had ik de leerlingen en collega’s op de mouw gespeld dat ’s ochtends om half acht de toen populaire tv-serie RTL Telekids langs zou komen met een bekende Nederlander. De avond voor die 1 april belden enkele ouders met de vraag of de kinderen hun beste kleren aan moesten doen, of ze video-opnamen mochten maken en nog meer van dergelijke vragen. 

Ik merkte dat men serieus geloofde dat er een BN’er zou komen. In die tijd volgde ik in de weekenden Feyenoord en Excelsior op de voet als sportjournalist en dus pakte ik mijn telefoonlijst en dacht aan John de Wolf, Gaston Taument, Regi Blinker en Henk Fraser. Met de meeste voetballers ging ik in de tijd goed om. De eerste die ik belde was Henk Fraser, die meteen aangaf te zullen komen. En ziedaar, de volgende ochtend was hij er, vanuit Brabant, via Capelle-Oostgaarde onderweg naar Feyenoord. Henk deelde handtekeningen uit, ging talloze malen op de foto en….redde mijn 1 aprilgrap. 

Enkele jaren later kreeg ik zijn laatste shirt en vervolgens werd hij (jeugd-)trainer. Inmiddels strijdt hij tegen degradatie met Sparta. Alleen al voor hem en assistent Nourdin Boukhari, die ik nog heb getraind bij HOV, hoop ik dat de club die op 1 april haar 134ste verjaardag viert, in de eredivisie blijft. Henk, ik ben je voor altijd dankbaar.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 12 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15