• Het kantoorgebouw wordt aangepast om als woonruimte te functioneren.
• Het kantoorgebouw wordt aangepast om als woonruimte te functioneren. (Foto: Frank de Roo)

Volgende week 150 Oekraïense vluchtelingen in kantoorgebouw Rivium

  •   keer gelezen

CAPELLE • Er worden voorbereidingen getroffen om eind volgende week 150 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen in een leegstaand kantoorpand in de wijk Rivium.


In het gebouw (Rivium Boulevard 122) worden basisvoorzieningen zoals scheidingswanden, keukens en sanitair geplaatst. Het kantoorgebouw is later ook geschikt om meer vluchtelingen onderdak te bieden. Omwonenden en omliggende bedrijven worden komende week via een bewonersbrief geïnformeerd.

Het NH-hotel vangt inmiddels meer vluchtelingen op als crisisnoodopvang. De 20 beschikbare kamers zijn inmiddels allemaal bezet. Daarom en omdat de ruimte in Rivium snel beschikbaar is, komt er geen tijdelijke voorziening achter Sporthal Schenkel.

Binnen de gemeentegrenzen worden in ieder geval 81 mensen opgevangen. Het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) krijgt telefonisch en aan de balie veel hulpvragen van vluchtelingen en Capellenaren die willen helpen. De hulpvragen die de Oekraïense vluchtelingen stellen, worden door betrokken collega’s en partner-organisaties in de stad beantwoord. 

Onderwijs aan kinderen uit Oekraïne 

Enkele Oekraïense kinderen krijgen momenteel onderwijs via Capelse basisscholen. Kinderen tot en met groep 4 leren op school de taal spelenderwijs het beste. Voor oudere kinderen worden regionaal nieuwkomersklassen opgericht. Daarnaast zijn er vluchtelingenkinderen die nog onderwijs op afstand vanuit Oekraïne krijgen.

Coronavaccinatie

De vaccinatiegraad tegen corona in Oekraïne is erg laag. Het is belangrijk om besmettingen op opvanglocaties zoveel als mogelijk te voorkomen. Op donderdag 24 maart 2022 heeft een mobiel team van de GGD de opvanglocatie in het NH-hotel bezocht om de vluchtelingen een coronavaccin aan te bieden. Het team was ook beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. Oekraïense vluchtelingen kunnen ook bij de reguliere test- en vaccinatielocaties in Capelle terecht. 

Er wordt in Capelle hard gewerkt aan het opzetten van een netwerk aan initiatieven. Er is oog voor de acute zorg van de vluchtelingen door het aanbieden van welkomstpakketten en voor inzameling van goederen, maar er wordt ook gekeken naar de lange(re) termijn. Hierbij werkt de gemeente met partners aan een sociaal netwerk waarbij ontmoeting centraal staat. Zo zijn er nu al koffieochtenden in het Huis van de Wijk Fascinatio en het Huis van de Wijk Oostgaarde. Ook wordt er een netwerk opgezet op het gebied van sport waarbij lokale sportverenigingen betrokken zijn.

Informatievoorziening

Op www.capelleaandenijssel.nl/oekraine staan alle vragen en antwoorden op een groot aantal vragen van Capellenaren. Op deze pagina staat ook informatie en links naar andere sites van onder meer de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De website bevat informatie over onder meer medische zorg, het doneren van spullen en geld. Op de website kunnen zowel Oekraïense vluchtelingen die in Capelle aankomen als Capellenaren actuele informatie vinden. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan