Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Eén op de zes Capellenaren voelt zich eenzaam

Algemeen 487 keer gelezen

Het gebeurde in het gemeentehuis. Aldaar, op de begane grond, kun je altijd exemplaren van Het Kontakt van de grote tafel meenemen. Ik werd ter plekke aangesproken door een oude Capellenaar. We raakten aan de praat over de nieuwswaarde van deze krant voor mensen die geen krant willen of kunnen betalen. 

“Ach meneer, als je zo oud bent als ik en niet over internet beschikt, dan ben je zo afhankelijk van de tv en een lokale krant als de IJssel en Lekstreek. Ik volg al het lokale nieuws, want het wereldnieuws is te schokkend. Elk journaal, elk nieuwsprogramma begint met die verschrikkelijke oorlog. En weet u, als je 89 bent en de oorlog bewust hebt meegemaakt, dan wil je deze beelden niet meer zien. Daar worden ouderen zeer onrustig van. Er zou dankzij de NAVO toch geen Derde Wereldoorlog meer komen? Meneer, ik ken tientallen mensen bij ons in het tehuis die doodsbang zijn voor wat komen gaat. Wij hebben hier altijd voor gevreesd en voor gewaarschuwd. En altijd hoorde ik weer dat ik op moest houden met over die oorlog praten. En ziedaar, het is weer oorlog en hoe gaat het aflopen?” De man laat me vervolgens nog weten erg eenzaam te zijn. 

Even later lees ik een persbericht, nota bene over eenzaamheid hier in ons Capelle. Een op de zes mensen is eenzaam, wist u dat? 

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen, een hechte band met anderen missen, minder contacten hebben met andere mensen dan je zou willen. Bijvoorbeeld omdat sociale contacten wegvallen door veranderingen in je leven, door onzekerheid of te hoge verwachtingen. De gemeente heeft een eigen website geopend. Op www.capelletegeneenzaamheid.nl valt veel te lezen over wat eenzaamheid is en wat er tegen te doen is. Maar wie bekommert zich om die groep mensen die zoals deze toevallige gesprekspartner geen internet heeft of het wereldnieuws juist niet meer wil volgen? Capellenaren die zich juist nu zo bang voelen en dan komt ook de meimaand met allerlei herdenkingen er nog aan. Zestien procent van de Capellenaren voelt zich dus eenzaam. Als die andere 84 procent zich nu eens zou bekommeren om dit selecte gezelschap, hoe anders zou dit voorjaar er dan voor hen uitzien?

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 12 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15