<p>• Peter Oskam (midden) op het veld als scheidsrechter.</p>

• Peter Oskam (midden) op het veld als scheidsrechter.

(Foto: Aangeleverd)

Peter Oskam: Burgemeester en voetballiefhebber

  •   keer gelezen

CAPELLE • Peter Oskam is niet alleen burgemeester, maar ook oud-scheidsrechter en ‘UEFA match delegate’. Hij vertelt over zijn voetbalpassie.


Dat Peter Oskam (62) al meer dan zes jaar burgemeester is van Capelle, weet vrijwel iedereen. Dat hij ex-politieman, officier van justitie, Tweede Kamerlid, rechter en vice-president van de rechtbank in Arnhem en Amsterdam was, zal bij velen ook bekend zijn. Maar Oskam heeft nog twee andere passies. Zijn gezin en voetbal. Naast vader van vijf zonen en een dochter is hij oud-scheidsrechter, UEFA match delegate en waarnemer/coach scheidsrechters in het betaalde voetbal.

Veel voetballiefhebbers zouden graag met hem willen ruilen. In het weekend ergens in Nederland een wedstrijd vanaf de tribune bekijken, deel uitmaken van het arbitrale kwartet (via headset meeluisteren), scheidsrechters begeleiden en namens de KNVB waarnemen of alles wel naar wens verloopt. Het zijn de andere kanten van onze burgermeester die eigenlijk 24 uur per dag die rol vervult. “Ja, burgemeester ben je altijd, maar gelukkig hadden we in Capelle de afgelopen vier jaar met Ans Hartnagel een uitstekende locoburgemeester en werd er binnen het college uitstekend samengewerkt. Uiteraard ben ik altijd oproepbaar, ook tijdens een wedstrijd ergens in het buitenland. Voetbal is mijn passie, mijn uitlaatklep. Ik denk dat veel mensen dat herkennen.” 

Oskam kijkt ook naar zijn rol in de politiek. De CDA-man houdt zich niet bezig met de lokale partij. “Ik ben echt onafhankelijk in Capelle, sta het liefst boven de partijen. De komende weken wordt bekend wie gaan samenwerken in een nieuw college. Dan leid ik weer met veel plezier op maandagen de vergaderingen van de nieuwe raad en voer op dinsdagen gesprekken met het college. Mijn reisjes voor de UEFA vinden slechts een paar keer per jaar plaats en dan meestal van woensdag tot en met vrijdagochtend. Daarvoor neem ik dan een paar dagen vrij. Ik was dit seizoen bij Red Bull Salzburg tegen Wolfsburg. Konden we niet landen in Salzburg, moest ik via München met de trein. Maar ook dat hoef ik zelf niet te regelen, alles wordt georganiseerd door de UEFA. Ik kan me dan volledig concentreren op mijn taken als UEFA delegate. Lunchen met clubmensen, het arbitrale kwartet ontmoeten, veiligheid in en rond het stadion beoordelen, kijken of fans niet op de trappen zitten, zorgen dat de dopingcontrole goed verloopt en letten op eventuele racisme-uitingen. Overigens niet elke Europese ronde; ik wil niet te vaak weg zijn. Ik was bij Napoli tegen Leicester City, Slavia Praag tegen LASK (Conference League) en voor de FIFA bij Wales tegen België. Welk stadion ik het mooist vind? Dat van Bayern München, dat hebben we als gezin bezocht.” 

Oskam floot zelf van 1996 tot 2004 zo’n 128 officiële duels in het betaalde voetbal. Zoon Floris (14) wordt gezien als talentvol jeugdscheidsrechter die het leiden van de Champions League als droom heeft. “Maar ik heb hem nooit gepusht’, lacht vader Peter. “Floris heeft mij alleen voor de lol zien fluiten. Hij leidt al jaren wedstrijden van oudere jongens, onder meer bij Excelsior en hier in Capelle bij SVS, Zwervers en VV Capelle. Uiteraard ben ik enorm trots op hem, maar dat ben ik op heel mijn gezin. En natuurlijk op alle Capellenaren. We hebben hier een fijne gemeente.”

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan