Foto: Stockfoto

Volledige hertelling van stemmen in Capelle

  •   keer gelezen

CAPELLE • Het Centraal Stembureau heeft besloten tot een volledige hertelling van alle uitgebrachte stemmen. Dat is besloten tijdens een zitting op maandagochtend.


Voorzitter Peter Oskam: “Een volledige hertelling kan als de uitslag zodanig is dat het gevolgen heeft voor de zetelverdeling, in combinatie met dat er sprake zou zijn van enige onregelmatigheden.” 

Daarom is het verzoek van het CDA tot hertelling toegewezen en het verzoek van D66 afgewezen. Het CDA komt enkele stemmen tekort voor een tweede zetel. De partij baseerde zich voor het verzoek op correcties aangebracht op de formulieren waarop stemmen zijn geteld bij de stembureaus.   

D66 wilde een hertelling, omdat twee kandidaten evenveel voorkeurstemmen haalden. Bij deze partij zal, als gevolg van dit besluit, een loting moeten uitwijzen of Joost Stegeman of Amanda Pennenburg een zetel in de raad krijgt. Deze kandidaten hebben precies evenveel voorkeurstemmen (188) en hebben de drempel voor een voorkeurszetel gehaald. 

De voorzitter: “De kieswet heeft erin voorzien dat er in zo’n geval een loting plaatsvindt. Met de hertelling op dinsdag kunt u verwachten dat er ook helderheid komt over deze twee kandidaten.” 

Als het aantal voorkeurstemmen na de volledige hertelling nog gelijk is, zal loting moeten uitwijzen wie de vierde zetel bij D66 inneemt.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan