• Kinderen vierden het feest mee.
• Kinderen vierden het feest mee. Foto: Jan van der Arend

Kinderhuiskamer bestaat 10 jaar

17 mrt, 14:10 Algemeen 81 keer gelezen

CAPELLE • Afgelopen week vierde de Kinderhuiskamer Schollevaar haar tiende verjaardag. Zo’n vijftig kinderen vierden het feest met cupcakes en limonade, een extra leuke knutselactiviteit en een speciale bouwopdracht. Het doel van de Kinderhuiskamer is het vergroten van de verbondenheid.

Ook voor de (oud) vrijwilligers was het een speciale dag. Met groot enthousiasme zetten zij zich in om de versierde zalen van het wijkcentrum het ‘huiskamergevoel’ te geven. En met succes, kinderen komen met een glimlach binnen en zijn benieuwd naar wat er geknutseld kan worden. Ze vinden één voor één een plekje. Er kan geknutseld, getekend of een spelletje gedaan worden. 

“Tien jaar geleden waren we voorbereid op de komst van maximaal 16 kinderen. We hadden vier kleine tafels klaargezet en er waren twee vrijwilligers aanwezig”, zo vertelt Johan van der Klooster. Samen met zijn vrouw Annelies coördineert hij sinds 2012 de Kinderhuiskamer. Maar het liep anders dan gepland. Tijdens het inschrijven kwam de beheerder van het Wijkcentrum naar Johan toe. “Hij vertelde met een grote grijns dat we er misschien een zaal bij moesten huren.”
Er bleek een rij van 48 kinderen te staan. Gelukkig begonnen ouders meteen te helpen en kwam er ook hulp van anderen uit de buurt. “Dat was mooi, want we hopen met Kinderhuiskamer Schollevaar wijkbewoners meer betrokken op elkaar te laten zijn. Om met elkaar iets voor de wijk te betekenen. Jong én oud. Dat wilde de gemeente Capelle aan den IJssel graag en daar zagen wij als jeugdwerkers kansen voor met dit initiatief.”

Door deze start bleek dat er grote behoefte bestond aan een dergelijke activiteit. Eén zaal was niet genoeg, al snel werden er wekelijks drie gebruikt. En zelfs nu schatten de jeugdwerkers in dat er meer kinderen zouden kunnen komen. ‘We maken niet veel reclame. Kinderen nemen elkaar mee en daarmee zijn er gemiddeld elke woensdagmiddag zo’n 35 kinderen uit heel Schollevaar. Met zo’n 6 tot 8 vrijwilligers per middag is dat goed te doen. Maar regelmatig spreken we mensen die nooit van ons gehoord hebben en wel eerder van het bestaan van de Kinderhuiskamer af hadden willen weten.’

Inmiddels hebben heel wat kinderen de afgelopen jaren de Kinderhuiskamer bezocht. “We hopen dat de Kinderhuiskamer een veilige plek is voor kinderen”, geeft Annelies van der Klooster aan. “Een plek waar ze er ongeacht hun achtergrond en ontwikkeling mogen zijn. Ze hebben hier een kans om iets met hun talent te doen, ontdekken hoe ze hun vrije tijd kunnen besteden en leren hoe je met elkaar omgaat. En wat wij als jeugdwerkers graag doen, is anderen motiveren en toerusten om hiermee aan de slag te gaan met de kinderen uit de buurt.”

Johan en Annelies zijn dankbaar voor wat de afgelopen jaren gebracht hebben. “De afgelopen paar jaar is er in Capelle weer flink geïnvesteerd in de jeugd en dat is goed en nodig. Kinderen in Schollevaar hebben het niet altijd even makkelijk. Het is van groot belang om oog voor elkaar te hebben en elkaar perspectief te bieden.”

Wethouder Ans Hartnagel sprak de kinderen in de pauze toe. Ze maakte duidelijk dat, wat haar betreft, activiteiten als de Kinderhuiskamer mogelijk moeten blijven en dat er misschien wel meer van moeten komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30
Afbeelding
Column - Ronde van West is een Capels begrip Algemeen 10 aug, 16:00
Afbeelding
‘Skate Fever is een plek voor jong en oud’ Algemeen 10 aug, 13:30
Afbeelding
Oekraïense kunstexpositie in Rivium geopend Algemeen 10 aug, 11:30
Afbeelding
Judith Kraak: Passie voor bijen en natuur Algemeen 10 aug, 09:15