Foto: Stockfoto

Team Verkiezingen evalueert verloop verkiezingen

  •   keer gelezen

CAPELLE • Hoewel er geen bijzondere incidenten zijn geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen in Capelle, zijn onvolkomenheden bij zo’n grote ‘operatie’ haast onvermijdelijk. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de feedback van stemmers en waarnemers bij de stembureaus? Het Team Verkiezingen en het gemeentebestuur evalueren de gang van zaken.


Het stemlokaal in de Amandelhof was te krap, stemmers spraken van ‘onvoldoende stemgeheim’ bij de gymzaal aan de Berliozstraat (het stembureau met de meeste uitgebrachte stemmen) en er waren (kleine) verschillen waarneembaar bij de hertelling; het waren rimpels bij de verder goed verlopen gemeenteraadsverkiezingen. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er een speciaal team is dat evalueert wat in de toekomst beter kan. “Dit is het Team Verkiezingen plus het gemeentebestuur, onder leiding van de burgemeester. Het doel is om te leren van onvolkomenheden. Het was moeilijk om locaties te vinden, omdat alles ook ‘coronaproof’ ingericht moest worden. We hopen bij de volgende verkiezingen weer terug te kunnen naar de oude vertrouwde stembureaus.” 

De woordvoerder benadrukt dat alle stemlocaties toegankelijk waren voor lichamelijk beperkten. “Er is echter een verschil tussen locaties met en zonder een vignet. Een locatie krijgt pas een vignet als er een invalidentoilet aanwezig is. Het liefst willen we dat alle stemlocaties zo’n vignet hebben, maar dat is een hele exercitie.”

Wat volgens de woordvoerder zeker ook een punt van aandacht voor de volgende keer is, is de opkomst. “Zoals de burgemeester zei op de verkiezingsavond, is de opkomst teleurstellend. Hoe krijgen we meer mensen naar de stembus? Daar zal breed, in raad, college en daarbuiten over gesproken moeten worden.”

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan