Foto: Stockfoto

Gemeenteraadsverkiezingen Capelle: resultaten en reacties

  •   keer gelezen

CAPELLE • Met de voorlopige uitslag werd duidelijk dat Leefbaar Capelle opnieuw de grootste partij is en dat alle deelnemende partijen ten minste één zetel bemachtigen. D66 groeide van drie naar vier zetels en is op basis van stemmen de tweede partij. De SP en het CDA leverden een zetel in (van 2 naar 1).


Met elf zetels is Leefbaar Capelle opnieuw de grootste partij van de gemeente geworden. De partij verliest daarmee twee zetels, wat te verklaren is door de afsplitsing van enkele Leefbaar-leden die de nieuwe partij Capels Bewoners Belang oprichtten. Lijsttrekker Ans Hartnagel reageert: “Het voelt fijn en het went zeker niet om de grootste te zijn. Het is altijd weer afwachten hoe de Capellenaar gaat stemmen. Iedereen die gaat stemmen, staat alleen in een hokje en zij doen op dat moment wat zij willen. Wij hebben Leefbaar opgericht vanuit ons hart en gevoel voor Capelle. Het lijkt er dat wij de stemmen krijgen die ook vanuit het hart komen.” Hartnagel ziet de elf zetels niet als verlies. “Die twee zetels zijn nu verdeeld; het is in totaal ongeveer gelijk en lokaal gebleven. Dat is geen probleem voor mij.”

Zinho Schelkers (D66) zag zijn partij groeien met één zetel en de tweede partij van Capelle worden, met meer stemmen dan de VVD. “Aan de ene kant zijn wij de winnaars qua stemmen, maar aan de andere kant hadden we die vijfde zetel ook binnen willen halen. Uiteindelijk kunnen we blij zijn met dit resultaat: de tweede partij van Capelle, dat is een hele eer. Ik hoop op een breed gedragen coalitie van ‘links en rechts’, waarvan de Capellenaren kunnen zeggen: “Dit zijn mijn mensen.” Maar los van de coalitie, moet de hele raad meer betrokken worden; alle partijen vertegenwoordigen de stem van Capellenaren.”

Aan de andere kant zagen het CDA en de SP hun zetelaantal gehalveerd worden, van twee naar één. Jolanda den Engelsman (CDA): “Het was even ongelofelijk; we hebben veel met bewoners gesproken, dossierkennis opgebouwd en we zijn verbindend geweest. Dit is best wel een groen, zuur appeltje voor ons. We gaan kijken naar de definitieve uitslag maandag; misschien gebeurt er nog een wonder. En anders gaan we gewoon door met die ene zetel, de verbinding en samenwerking blijven we zoeken. We hebben sterk team, daar gaan we wel mee door. Eén zetel is één stem, en wie weet kan die stem ook nog gewicht in de schaal leggen. Tranen drogen, op naar maandag en gewoon weer verder.”

Lijsttrekker Willem Vlot van de SP ziet verschillende oorzaken voor het verlies van een zetel. “Dat heeft mijns inziens te maken met de komst van nieuwe partijen en de manier waarop de campagne is gegaan. Normaal gesproken voeren wij campagne in de wijken, gaan we met mensen in gesprek; dat typeert de SP. Door corona is dat veel minder gebeurd. De SP blijft zich inzetten om bijvoorbeeld het ‘granieten bestand’ (groep van mensen die langdurig in de bijstand zit, red.) in Capelle politiek onder de aandacht te brengen.”
De partij blijft daarnaast in de komende raadsperiode hameren op burgerparticipatie, iets waar de SP zich volgens Willem Vlot constant in onderscheidt.

De volledige (voorlopige) zetelverdeling. Tussen haakjes het resultaat ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

1. Leefbaar Capelle: 11 (-2)

2. D66: 4 (+1)

3. VVD: 4 (-)

4. SGP: 3 (-)

5. PvdA: 2 (-)

6. ChristenUnie: 2 (-)

7. GroenLinks: 2 (-)

8. Capels Bewoners Belang: 2 (+2)

9. CDA: 1 (-1)

10. SP: 1 (-1)

11. BVNL: 1 (+1)

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan