Afbeelding
Foto: Stichting Breath

Breath kindertehuizen in vuurlinie Oekraïne

Algemeen 391 keer gelezen

OEKRAINE/CAPELLE • De kindertehuizen van de Capelse stichting Breath Care For Kids in Kharkiv en Malinivka liggen in de vuurlinie, aldus voorzitter Nico de Borst.

“Een nieuwe nachtmerrie is werkelijkheid geworden. Het Russische leger is in de nacht van zaterdag op zondag de tweede stad van Oekraïne, Kharkiv binnengevallen. In Kharkiv is het hoofdkantoor van Stichting Breath in Oekraïne gevestigd, van waaruit de Breath huizen in het land worden geleid.”

“Volgens een hevig geëmotioneerde medewerkster Tatiana van Breath Ukraine waren er de afgelopen nacht in Kharkiv volop bominslagen en beschietingen. Zij heeft met haar gezin en 25 anderen geschuild in de kelder van het flatgebouw, waar ze woont, omdat het te gevaarlijk was om te vluchten naar een 7 minuten verderop gelegen schuilkelder.”

“Na overleg met onze medewerkers in Oekraïne is besloten dat zodra de beschietingen en bombardementen gestopt zijn er zo snel mogelijk wordt doorgegaan met de (brand-) beveiliging van onze huizen en gezinnen door middel van het verstrekken van onder meer voldoende blusmiddelen.”

“Ook hebben we dringende hulpverzoeken gekregen om de problemen met de bevoorrading van de straatkinderenopvang in Kharkiv en Kramatorsk op te lossen. Na vier dagen geen voorraad te hebben ontvangen, slinkt de voedselvoorraad en wij gaan bekijken of en hoe wij dit kunnen oplossen. Tevens gaan we hier ook de nodige maatregelen nemen om goed voorbereid te zijn als de situatie daarom vraagt. Bij de opvang van straatkinderen in Kharkiv hebben wij met de KNVB in het verleden een kunstgras voetbalveld aangelegd en een voetbalclub voor straatkinderen opgericht.” 

“De bombardementen werden zondag 27 februari hervat en de gevolgen werden ook duidelijk rond ons huis in de regio Kharkiv, het dorpje Malinivka. Na overleg met onze mensen daar, de ouders van het gezin en de lokale politie is besloten het gezin te verplaatsen vanwege deze enorm dreigende situatie. Gelukkig was ook dit gezin goed voorbereid en al snel zocht het familiebusje zijn weg op de gevaarlijke Oekraïense wegen. Met Rode Kruis vlaggen werd aangegeven dat het een humanitair transport was en op deze manier kon vader Dmitry onze kinderen uit de gevarenzone loodsen. De politie houdt ons huis in de gaten in de tijd dat er niemand is. Ook onze buren hebben dat aangegeven. Triest om te zien dat deze mensen niet weg kunnen en daar achter moeten blijven.”

“Om 19:50 uur zondagavond kreeg ik het verlossende bericht dat onze familie was aangekomen in het dorpje Rakhny-Lisovi op een afstand van 80 kilometer ten noorden van de grens met Moldavië en 65 kilometer ten zuiden van de stad Vinnytsja. Ze worden daar liefdevol opgevangen door een orthodoxe kerkgemeenschap en zijn voorlopig veilig.”

Zondagmiddag na de voetbalwedstrijd Sparta-PSV kregen Evgeniy Levchenko en Nico de Borst van Spartaspeler Adil Auassar de aanvoerdersband overhandigd. Die band was dit keer uitgevoerd in de geel blauwe kleuren van de Oekraïense vlag. Ook staat het Breath-logo op de band. Vereniging De Sparta Supporter kocht de unieke aanvoerdersband voor een bedrag van 2.500 euro, wat volledig gebruikt gaat worden om de kinderen in Oekraïne te ondersteunen. Sparta en Stichting Breath hebben een bijzondere band. Niet alleen is Lev oud-speler en Nico de Borst een oer-Spartaan, de allereerste kinderenopvang werd geopend in Roemenië onder de naam Sparta Rotterdam Kinderdorp en is nog vol in gebruik. 

De Borst: “Sacha, het hoofd van onze staf van Breath Ukraine, vertelde mij dat de support en het medeleven uit Nederland een grote steun is. Bovendien vindt hij het fijn dat wij niet praten over wapens sturen, maar over bevoorrading, beveiliging van onze en ook andere kinderen in Oekraïne. Ik heb hem ook voorgehouden dat we een huis weer kunnen opbouwen, maar onze kinderen niet.”

De Stichting Breath heeft vier huizen in de Oekraïne, waarvan twee in het oostelijke deel van het land. Daar worden straatkinderen opgevangen en wordt hen een nieuwe veilige toekomst geboden. Wilt u helpen? Doneer op: www.kinderhulpdonbas.nl. Alvast veel dank! 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 20 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15