Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Verjaagt Capelle jongeren naar de Krimpenerwaard of Rotterdam?

Algemeen 669 keer gelezen

Mijn dochter, die vandaag haar 23ste verjaardag viert, behoort tot een generatie jonge Capellenaren die met veel moeite een geschikte woning kan vinden. Het is inmiddels een bekend landelijk probleem dat vooral hier in het westen van het land het grootst is. Terwijl de statistieken aangeven dat steeds meer mensen bewust alleen willen blijven wonen, er een recordaantal scheidingen plaatsvindt en de Erasmus Universiteit duizenden extra studenten uit het buitenland verwelkomt, wordt het voor de jonge Capellenaren bijna een utopie om binnen deze gemeente te blijven wonen. Ja, er zijn plannen voor studentenwoningen in Fascinatio en het nog om te bouwen Riviumgebied. Maar wie profiteren daar vaak van? Studenten van buiten de regio of zelfs vanuit het buitenland. Capelle heeft, net als veel andere gemeenten, een speciale startersregeling om zo een beetje extra hypotheek tegen gunstige voorwaarden te kunnen regelen. 

Vorige week werd bekend dat zes oude opslagboxen aan het Brederoplein worden omgebouwd tot woningen van 60 m2 voor vooral jongeren. Huurprijs net onder de duizend euro. Je zou maar net zijn afgestudeerd en meer dan de helft kwijt zijn aan kale huur. Huis kopen in Capelle? De goedkoopste in Schollevaar kost al gauw 175.000 euro, maar al zoekend kom je snel uit bij de categorie dik twee ton. Ja, de hypotheekrente is historisch laag. De verwachting is dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen, zoals ook de langdurige rente al stijgt. Sommige jongeren ‘gokken’ met cryptomunten, anderen vragen (groot)ouders om een jubelton die nog tot 1 januari 2024 mag worden geschonken. Wie gewoon keihard werkt en die luxe niet kent, kan straks alleen nog in een achterstandswijk terecht en niet in Capelle. Nu al wijken zij uit naar Rotterdam en Krimpen omdat daar iets meer aanbod is. 

De Hovenbuurt, waar veel betaalbare sociale huurwoningen stonden, is inmiddels gesloopt. Het advies aan de volgende generatie jongeren is dan ook; leg nu al geld opzij, zorg dat je zo goed mogelijk presteert in het onderwijs en richt een jongerenpartij op die zich richting 2026 kan richten op de jongere generaties, want het wordt voor jullie een uitdaging van jewelste om in Capelle te blijven wonen.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 7 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55