Afbeelding
Foto: Pexels
ingezonden mededeling

Oude bedrijventerreinen en boerenschuren alternatieven voor woningtekort

Algemeen 423 keer gelezen

Bij de landelijke politiek zijn er volop plannen om de krapte in de woningmarkt flink aan te pakken. Tussen nu en 2030 moeten er maar liefst 1 miljoen huizen worden bijgebouwd. Op gemeentelijk vlak hebben de ambtenaren die woningbouw in hun portefeuille hebben ambitieuze plannen gemaakt. 

Het blijft nog een grote vraag hoe die ambities op lokaal niveau gerealiseerd gaan worden. Ook in Capelle aan den IJssel is er vraag naar woningen voor starters en jonge gezinnen.

Oude boerenschuren
Afgelopen jaren is er van alles bedacht om nieuwe woonruimtes te creëren. Je kunt hierbij denken aan leegstaande kantoren of herbestemming van leegstaande schuren bij boerderijen. Voor gebieden waar van oudsher landbouw gepleegd wordt is dit een goede optie. Het is een prachtige mogelijkheid om deze vervallen schuren om te bouwen tot karakteristieke wooneenheden. Je kunt ze voorzien van mooie plavuizen of bijpassend keramisch parket in de juiste kleurstelling. Naar verwachting zullen duizend boeren in Nederland de komende jaren hun bedrijfsvoering staken. Zo komen er dus veel boerenschuren vrij waarvoor een woonbestemming gecreëerd kan worden.

Kantoren en bedrijventerreinen
Er zijn in Nederland al veel kantoren omgebouwd tot appartementen. Niet alle kantoren of bedrijventerreinen zijn hiervoor echter geschikt. Afgelegen locaties zijn minder aantrekkelijk omdat die meestal ook verder van de noodzakelijke voorzieningen liggen. Bovendien zal de infrastructuur eerst moeten worden verwijderd voordat er nieuwe wegen en rioleringen aangelegd kunnen worden.

Soms is het updaten van een bedrijventerrein tot kwalitatief woongebied wel mogelijk. Eind november hebben de gemeente Capelle aan den IJssel en Capelse Puka Projectontwikkeling een overeenkomst getekend om te starten met de ontwikkeling van Mient-Midden. Dit is een oud bedrijventerrein in het centrum van Capelle. Hier zullen uiteindelijk 28 woningenen 46 appartementen gebouwd worden. De wethouder van wonen, Maarten Struijvenberg is enorm verheugd met de voorgenomen bouwplannen voor de Mient. “We realiseren een aantal nieuwe woningen waar zo ontzettend veel vraag naar is”, zo viel op 28 november op deze site te lezen. De start van de bouw is gepland voor 2022.

Duurzaam
Bij het hedendaagse bouwen zal veelal worden uitgegaan van energiezuinig en duurzaam bouwen. Gasloos is dan het nieuwe normaal. Verwarming met warmtepompen en opwekking van stroom middels zonnepanelen zal leidend zijn in nieuwe wijken. Het is een geruststellende groene gedachte dat straks onder de vloertegels in elke huiskamer vloerverwarming ligt waarvan het water niet verhit wordt met gas. Niet alleen de stroomopwekking zal in de toekomst groen zijn ook ons verbruik zal steeds minder gaan worden. 

Besparing
Veel besparende maatregelen zijn voor ons al heel gewoon. Ledlampen, kopen op inductie of rijden in een elektrische auto zijn inmiddels alom aanwezig. Wanneer we een badkamer inrichten kijken we eerst naar de wandtegels en het sanitair. Tegenwoordig kunnen we het spoelwater van de het toilet en het water waarmee we douchen apart houden van ons drinkwater. Het is dan ook belangrijk om binnen het bouwen van de toekomst zulke voor de hand liggende duurzame opties mee te nemen. Bij Mient-Midden wordt in ieder geval een eerste aanzet gegeven om starters en jonge gezinnen in het hart van Capelle aan den IJssel een mooie woonplek te bieden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 10 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 12 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20