Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Muggen in de winter? Eerder regel dan uitzondering

Algemeen 186 keer gelezen

Heb je enig idee waar het geluid van een mug door ontstaat? Veel mensen denken dat dit geluid via de mond van een mug geproduceerd wordt; net zoals bij een mens het geval is. Onderzoek wijst echter uit dat het zoemende geluid door het klappen van de vleugels ontstaat. Hetzelfde onderzoek heeft uitgewezen dat een vrouwelijke mug zo’n 300 keer per seconde met haar vleugels klapt.

Tegelijkertijd is uit onderzoek gebleken dat muggen aan het veranderen zijn. Niet zozeer de muggen zelf, maar wel het leefpatroon van de muggen. Lange tijd was het duidelijk; muggen leven in de zomer en zijn in de winter uitgestorven of houden zich koest. In de afgelopen winters is daar echter verandering in gekomen.

Merk je op dit moment ook op dat je regelmatig last van muggen hebt? Dat is goed mogelijk; er zijn nog nooit zoveel muggen gesignaleerd als in november en december van dit jaar. Doordat er zoveel muggen gesignaleerd worden, zijn onderzoekers op zoek naar de reden gegaan. De reden hiervoor bleek simpeler dan gedacht te zijn.

Klimaatopwarming
De belangrijkste reden voor de winterse aanwezigheid van muggen is de klimaatopwarming. Doordat het op onze aardbol steeds warmer wordt, hebben de muggen meer en meer mogelijkheden om zich het gehele jaar door voort te planten. Des te meer muggen zich voortplanten, des te meer muggen er in ons land leven. En blijven leven.

Is de klimaatopwarming dit jaar dan heel extreem? Nee, onderzoekers wijzen vooral naar de langere periode. Als elk jaar de gemiddelde temperatuur met 0,1 graden stijgt, betreft dit over 30 jaar een stijging van 3 graden Celsius. Waar het in 1980 in december nog gemiddeld 3 graden was, is dat mogelijk nu gemiddeld 6 graden. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit voor bijvoorbeeld insecten een substantieel verschil is.

Onveranderde toekomst
De toekomst op dit gebied ziet er bovendien niet rooskleurig uit. Men verwacht namelijk dat de klimaatopwarming aan blijft houden. En dat we in de komende jaren dus meer en meer last van winterse muggen blijven houden. Sterker nog; als het bovengenoemde effect zich op blijft stapelen, wordt de aanwezigheid van muggen alleen maar erger. De muggen hebben immers alle mogelijkheden om zich voort te planten. En om elke winter moeiteloos te overleven.

Bescherm je slaapkamer goed
Wil je in de winter absoluut géén last van de muggen hebben? Wil je niet dat deze muggen je nachtrust kunnen verzieken? Dan is het aan te raden om je slaapkamer hiertegen te beschermen. Dit doe je onder andere door een raamhor te plaatsen, door een klamboe te plaatsen of door DEET in je kamer op te smeren.

Zijn dit de enige drie mogelijkheden die je hebt? Je hebt meer mogelijkheden, maar volgens experts zijn dit de beste mogelijkheden. Dat komt puur doordat deze mogelijkheden een wetenschappelijk bewezen werking hebben. De wetenschappelijke bewezen werking van bijvoorbeeld een muggenlamp of muggenstekker bestaat niet. Vandaar ook dat experts adviseren om het bij de hierboven genoemde oplossingen te houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 8 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15