Afbeelding
Foto: ingimage

Gemeenteraad buigt zich over tijdelijke opvang vluchtelingen

28 jan, 18:00 Algemeen 212 keer gelezen

CAPELLE • De Capelse gemeenteraad buigt zich zich tijdens de raadsvergadering van 7 februari over tijdelijke opvang vluchtelingen in de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de mogelijkheden onderzocht om enkele gezinnen in de stad op te vangen. Hierbij wordt uitgegaan van de komst van enkele gezinnen tot een maximum van 30 personen in een leegstaand pand aan de Barbizonlaan. Daarbij zou het gaan om tijdelijke opvang voor vier maanden. Daarmee heeft het college de motie van de gemeenteraad (8 november 2021) uitgevoerd waarin het college wordt gevraagd om tijdelijke opvang van vluchtelingen in Capelle te onderzoeken.

Opvang voor gezinnen

In Nederland is een groot tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Rotterdam vangt de komende tijd 250 asielzoekers op, de regio Rijnmond werkt momenteel hard om eenzelfde aantal vluchtelingen op te kunnen vangen. Het college heeft de afgelopen weken binnen de gemeentegrenzen van Capelle gezocht naar mogelijkheden om tijdelijk een aantal asielzoekers op te vangen. 

De gemeenteraad van Capelle bespreekt maandag 7 februari a.s. of de gemeente 30 asielzoekers vanaf maart tijdelijk, voor maximaal vier maanden, goed en veilig op kan vangen. Hiervoor moet het pand Barbizonlaan 50 aan de binnenzijde kleinschalig aangepast worden. Daarbij wordt het pand ingericht voor de opvang van gezinnen. Indien de gemeenteraad besluit asielzoekers tijdelijk op te vangen worden zij professioneel begeleid en wordt er beveiliging georganiseerd op de opvanglocatie. 

Omwonenden

Als de gemeenteraad op 7 februari adviseert dat Capelle tijdelijk asielzoekers kan opvangen op de Barbizonlaan 50, dan worden Capellenaren uit de directe omgeving uitgenodigd voor een digitale informatiebijeenkomst. Hier wordt de informatie toegelicht en kunnen bewoners vragen te stellen. Omwonenden ontvangen deze week een informatiebrief.

Volgens het college is het ingewikkeld om een geschikte locatie binnen de gemeentegrenzen van Capelle te vinden: “Capelle is heel dichtbevolkt en er zijn nauwelijks leegstaande panden die snel geschikt gemaakt kunnen worden voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. In overleg met de eigenaar kunnen we als de gemeenteraad voor de opvang van asielzoekers kiest afspraken maken om het pand aan de Barbizonlaan tijdelijk te huren. Na een kleine verbouwing kunnen de gezinnen hier dan waarschijnlijk in de loop van maart terecht.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10