• Opening 'de Bibliotheek op school'.
• Opening 'de Bibliotheek op school'. Foto: Aangeleverd

SBO De Bouwsteen opent ‘de Bibliotheek op school’

28 jan, 16:00 Algemeen 227 keer gelezen

CAPELLE • Op donderdag 27 januari, is de Bibliotheek op School feestelijk geopend op SBO De Bouwsteen.

Door een kwartier vrij lezen per dag leert een kind veel van de wereld en bovendien duizend nieuwe woorden per jaar. Voor Bibliotheek aan den IJssel en SBO De Bouwsteen dus een belangrijke reden om samen te werken aan het versterken van de leescultuur op school èn thuis door middel van de aanpak ‘de Bibliotheek op school’.

Marianne Lammens, adjunct-directeur SBO De Bouwsteen en de directeur van Bibliotheek Capelle, Dionne Dinkhuijsen, werden bij de opening geholpen door leerlingen. De naam ONZE BOUWBIEB werd onthuld; deze naam is gekozen door de leerlingen. Kinderen die thuis zitten omdat ze ziek zijn, maar ook ouders konden via een livestream de opening volgen.

Vanaf vrijdag 28 januari gaan alle groepen een bezoekje brengen aan de Bibliotheek op school om kennis te maken en hun eerste boek te lenen.

De Bibliotheek op school

Door de inzet van de expertise vanuit de Bibliotheek krijgen de leerkrachten meer kennis over jeugdliteratuur en aantrekkelijke werkvormen waardoor er meer wordt voorgelezen, leerlingen graag vrij lezen en er veel gepraat wordt hoe de verhalen ervaren worden. Ook is aandacht voor informatievaardigheden en digitaal lezen en luisteren. Een actuele collectie mag in de geheel nieuw ingerichte bibliotheek natuurlijk niet ontbreken. Deze bestaat uit boeken in alle genres, van strips tot verhalende boeken, van rijmpjes en versjes tot informatief. Ook ‘De grijze jager’ en ‘Het leven van een loser’ horen thuis in de schoolcollectie. Een team bevlogen bovenbouwleerlingen gaat samen met de onderwijsassistenten de uitlening runnen. De leerlingen kunnen zo regelmatig hun boeken ruilen. Ze kunnen in de digitale catalogus op zoek gaan naar hun specifieke wens, of heerlijk grasduinen in de collectie. Lenen wat je leuk vindt, en dan elke dag lekker lezen in de klas.

Met het programma de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en digitale geletterdheid op school én thuis. Als onderdeel van de samenwerking worden de effecten van het meer lezen gemeten. Want van meer lezen word je beter in taal en het leidt tot betere onderwijskansen.

Website van de school: www.sbodebouwsteen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10