• Wethouder Maarten Struijvenberg en Paul Weyling van de Historische Vereniging Capele (HVC).
• Wethouder Maarten Struijvenberg en Paul Weyling van de Historische Vereniging Capele (HVC). Foto: Frank de Roo

Informatieborden over historie Capelle onthuld

27 jan, 08:30 Algemeen 143 keer gelezen

CAPELLE • Wethouder Maarten Struijvenberg en Paul Weyling van de Historische Vereniging Capele (HVC) hebben op woensdag het eerste informatiebord Ringvaart en Schippersbuurt in Landelijk Capelle onthuld. Met deze officiële handeling zijn acht informatieborden in het gebied vanaf nu zichtbaar voor iedereen. 

De informatieborden staan langs wandel- en fietsroutes en zijn gemaakt in samenwerking met de Historische Vereniging Capelle.

Geschiedenis van Capelle
Landelijk Capelle kent veel plekken waarover verhalen van vroeger te vertellen zijn. Om deze verhalen met meer mensen te delen, zijn de informatieborden geplaatst waarop de geschiedenis van verschillende locaties wordt beschreven. Aangevuld met foto’s van vroeger zorgen de borden ervoor dat mensen zich kunnen inleven in hoe het er vroeger in Landelijk Capelle aan toe ging. Ook voor kinderen is het op die manier leuk om meer te weten over de geschiedenis van Capelle. 

Wethouder Maarten Struijvenberg: ‘Veel mensen kennen de uitdrukking ‘zo oud als de weg naar Kralingen’, maar niet iedereen weet dat dit over de ’s-Gravenweg gaat. Het is één van de oudste wegen van Nederland en bestaat al sinds de 11e eeuw. Het was vroeger geen weg maar een dijk die liep van Vlaardingen naar Gouda. Met de informatieborden maken we de geschiedenis meer zichtbaar voor iedereen en dat vinden we belangrijk.’ 

De acht informatieborden staan verspreid in een ronde over de ’s-Gravenweg, Klaas Klinkertweg, Bermweg en Prins Alexanderlaan: 

1. Oude Laantje/Liefdeslaantje: Hier wordt de geschiedenis van het Oude Laantje (vroeger een idyllisch weggetje waar geliefden elkaar ontmoetten) omschreven. Nu noemen we het Oude Laantje het Liefdeslaantje, omdat daar naamtegels van liefdeskoppels liggen.

2. ’s-Gravenweg/Kanaalweg: Dit bord geeft informatie over de ’s-Gravenweg als één van de oudste wegen van Nederland als enige verbinding tussen Rotterdam en Gouda.

3. Kerklaan en station: Hier staat informatie op over het oude station in Capelle aan den IJssel, de treinramp die in 1899 plaatsvond en de Stationsbuurt.

4. De Roode Leeuw: Hier wordt informatie gegeven over de vroegere herberg op de plek van het huidige restaurant, het tolhuisje, de Klaas Klinkertkade en keizer Napoleon die met zijn hofhouding met een stoet rijtuigen over de ’s-Gravenweg van Rotterdam naar paleis Het Loo in Apeldoorn raasde.

5. Ringvaart en Schippersbuurt: Op dit bord staat informatie over de Ringvaart, de Schippersbuurt waar vroeger veel schippers woonden en de traditie om vroeger vanuit Kralingen, Capelle, Nieuwerkerk of Moordrecht naar Gouda te schaatsen om daar een pakje stroopwafels en een kleien pijp te kopen.

6. Loswallen: Dit bord geeft informatie over de loswallen: de plek waar schippers hun schepen aanlegden aan wal en hun vracht aan land brachten.

7. Gemaal Jan Anne Beijerinck: Hier wordt informatie gegeven over het ontstaan van de polder Prins Alexander, het drooglegginsplan en de geschiedenis van het gemaal

8. Scoutcentrum: Het bord over het scoutcentrum omschrijft de geschiedenis van de boerderij van ’s-Gravenweg 101, de plek waar het scoutcentrum nu gevestigd is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10