• Ada Lit in het babybos.
• Ada Lit in het babybos. Foto: Annemarie van der Ploeg

Boom voor nieuwe Capellenaartjes

27 jan, 09:00 Algemeen 222 keer gelezen

CAPELLE • Op de dag dat de kleinzoon van Ada Lit werd geboren, werd er voor het huis een boom omgereden. Dit bracht haar op een bijzonder idee. In samenwerking met de gemeente ontstond het babybos in het Schollebos. Inmiddels hebben al diverse ouders en grootouders een boom aangeschaft voor een baby. 

“Toen bij mijn zoon, die aan het Maasdal woont, een boom eruit gereden werd en op die dag mijn kleinzoon geboren werd, kwam ik op het idee om een nieuwe boom op die plek aan te planten en een naam te geven”, legt Lit uit. “Ik ging in gesprek met de gemeente, die met het idee kwam om iets te doen. Op een plek in het Schollebos konden ouders of grootouders bij een geboorte een boom laten plaatsen. De eerste boom werd aangeplant op 21 maart 2012 voor mijn kleinzoon Anthony, die geboren was op 17 januari dat jaar. Ik mocht het bos openen met Ans Hartnagel en, toen nog wethouder, Joost Eerdmans. Inmiddels is het babybos iets naar achteren verplaatst, waar ze iets wijder uit elkaar staan. Het zijn verschillende soorten bomen die het heel goed doen. Inmiddels zijn het zo’n 30 bomen. De gemeente heeft beloofd dat alles blijft staan waar het nu staat, nu het Schollebos op de schop gaat. Veel mensen weten er niet vanaf, maar het is gewoon zo leuk.”

Johan van Zijl is groenbeheerder bij de gemeente Capelle aan den IJssel en projectleider van de visie Schollebos en de uitwerking daarvan. “Het babybos blijft op de plek waar het nu is. Waarschijnlijk worden er in maart weer babybomen aangeplant, die afgelopen jaar zijn aangevraagd. Als het bos vol is, moeten we gaan kijken of er alternatieven zijn: bijvoorbeeld één keer per jaar één boom aanplanten voor alle kinderen die dat jaar geboren zijn. Dit jaar kunnen er nog bomen worden aangevraagd. Bij aangifte kunnen de jonge ouders of grootouders, een boom laten planten. Op de website van de gemeente Capelle kan men een aanvraag doen voor een babyboom. Daar staan ook de randvoorwaarden die daarvoor gesteld zijn. De baby moet in Capelle wonen, dus niet in het IJsselland Ziekenhuis geboren zijn en in een andere gemeente wonen. De boom kost 125 euro, inclusief onderhoud. Per boom wordt ook een bordje geplaatst met naam en geboortedatum van het kind. De aanvrager van de boom wordt ook uitgenodigd voor de aanplant en krijgt een certificaat. Na de aanplant kan de aanvrager de laatste schep aarde strooien of het naambordje onthullen. 

Mogelijkheden om als ouder of grootouder een babyboom te kopen zijn te vinden op www.capelleaandenijssel.nl, bij geboorte aangeven. Hier is een knop te vinden om een boom aan te vragen.

Annemarie van der Ploeg

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10