Foto: Aangeleverd

Column - Derksen vindt portiekflats in Capelle vreselijk

  •   keer gelezen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, ook wel CBS genoemd, heeft berekend dat het aantal Capellenaren in 2021 is afgenomen in 2021. Met 178 inwoners, zeer toevallig hetzelfde aantal mensen dat is overleden tijdens de coronapandemie. Hier woonden op 1 januari 67.141 inwoners, althans mensen die hier op het gemeentehuis staan ingeschreven als inwoner. Want er zijn altijd mensen die elders wonen, al dan niet tijdelijk in een warm winteroord, een vakantiepark of de bajes. Decennialang was Capelle een groeikern waar voornamelijk ontevreden Rotterdammers naar toe trokken. 


In het AD/RD stond afgelopen maandag een aantal quotes van Wim Derksen, voormalig directeur van het Ruimtelijk Planbureau (nu PBL). Nooit van gehoord eerlijk gezegd, maar als een Derksen iets zegt, kijk je er toch serieus even naar. “Capelle is een van die groeikernen die zichzelf opnieuw moet uitvinden.” 

Volgens Derksen gaan mensen alleen nog noodgedwongen naar voormalig groeikernen. “Mensen willen nu weer graag in de stad wonen en kijken pas naar Capelle als ze in Rotterdam geen huis meer kunnen vinden. In Capelle staan veel galerij- en portiekflats, die zijn echt vreselijk, daar ga je alleen onder druk wonen.” Ik vind deze uitspraken keihard voor wie hier een woning zoekt of al in een van die flats woont. In mijn directe omgeving ken ik mensen die een appartement zochten in ons Capelle en zelfs met 50 mille boven de vraagprijs van vier ton niet in aanmerking kwamen. Er waren 26 (!) gegadigden. Bijna allemaal Rotterdammers die naar Capelle wilden verhuizen. In Rotterdam bouwt men voornamelijk hoge flats waar Capelle in elk segment gaat bouwen en op mooie locaties. 

Ja, we hebben hier nog weinig hoge torens aan de Nieuwe Maas of IJssel. Dat verbaast me overigens nog steeds. Aan de IJsseldijk, opmerkelijke naam trouwens omdat deze dijk aan de Nieuwe Maas ligt, zou mijns inziens op de kop van het Riviumgebied een prachtige woontoren moeten komen. Een van 300 meter, hoger dan de hoogste toren van Rotterdam. Als grote publiektrekker voor Capelle met een fraai uitkijkpunt op de hoogste verdieping. Groeit meteen het aantal inwoners van Capelle met duizend en krijgen we meteen onze status als groeikern terug. Wat zou Derksen hier van vinden?

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten