• Het vocht stroomt geregeld naar beneden bij de liftkolom.
• Het vocht stroomt geregeld naar beneden bij de liftkolom. (Foto: Huub Lakerveld )

“’s Winters is het net een schaatsplein”

  •   keer gelezen

CAPELLE • Bewoners van de flat aan de Johan Jongkindrade klagen over grote vochtproblemen. Woningcorporatie Vestia belooft beterschap.


In de flat aan de Johan Jongkindrade in Capelle Schollevaar is sprake van een vochtigheidsprobleem; het brandalarm is aangetast en gaat geregeld vals af, automatische deuren haperen, door warme en koude luchtstromen treedt condens op en de vloeren zijn spiegelglad. Woningcorporatie Vestia heeft antislipmatten neergelegd, maar de bewoners zien graag dat er meer wordt gedaan.

Volgens bewoonster Joke Wesdorp is het grootste probleem de warme en koude luchtstromen die botsen in het gebouw. “De zuidkant van de flat is dicht en heeft grote ramen, waardoor de zon voor warmte zorgt. Aan de noordzijde zijn er glazen lamellen, waardoor vooral in de wintermaanden erg koude lucht - en vaak ook regen - naar binnen komt. Condensvorming zorgt op die manier voor een hoge luchtvochtigheid in het gebouw; rond de kerstdagen was dat 93 procent”.
“De huur is hoog genoeg om te verwachten dat je hier comfortabel kunt leven. Bovendien is het een flat met voornamelijk 55-plussers; het is gevaarlijk om over die gladde vloeren te lopen”, vindt Joke Wesdorp. Ook een bewoonster op de begane grond ergert zich aan de vochtproblematiek. Tijdens de vorige winter heeft zij de hal op de begane grond ijsvrij gemaakt. “In de winter is het hier soms net een schaatsplein. Het dak is zo lek als een mandje”.

Woningcorporatie Vestia heeft vanaf de eerste tot en met de bovenste etage antislipmatten neergelegd als oplossing voor de gladde vloeren. Deze matten reiken echter alleen tot de eerste woning van de galerij, vanaf de liftkolom gezien.
Vestia zegt op de hoogte te zijn van de vochtproblemen, begrijpt de zorgen van de bewoners en werkt aan oplossingen. Veel van die oplossingen zitten nog in een test- of onderzoeksfase. “De antislipmatten zijn een tijdelijke oplossing. We plaatsen als proef een doorzichtig kunststof scherm (plexiglas/ perspex) aan de binnenkant van de glazen lamellen op de negende verdieping. Zo wordt regen niet meer naar binnen geblazen en is ventilatie nog steeds mogelijk. De levering van dit scherm duurt langer door corona”.

Ook andere oplossingen zitten in de onderzoeksfase, waaronder het plaatsen van een strook dakbedekking over het lood op het dak om lekken te voorkomen en andere rookmelders die niet voor storing zorgen bij vocht. 

Vestia blijft intern en met aannemers in gesprek over oplossingen.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten