Foto: 123RF.com

RET in ongelijk gesteld; handhavers metro hoeven tatoeages en piercings niet te bedekken

  •   keer gelezen

REGIO • Het Gerechtshof in Den Haag heeft besloten dat handhavers in de metro hun tattoos en piercings niet hoeven te bedekken. 


De regionale vervoerder RET wil het liefst dat personeel in de metro tijdens hun dienst lichaamsversieringen bedekt, maar de rechtbank heeft anders bepaald. De in Capelle gevestigde Vakorganisatie Onafhankelijk RET-personeel (VOR) had een hoger beroep aangespannen, nadat de RET in september 2020 in het gelijk was gesteld en haar tatoeagebeleid mocht handhaven. Dat vonnis is met de nieuwe uitspraak vernietigd.

In een brief van de RET-directie aan haar personeel stond in 2018 onder meer: “RET is van mening dat een BOA-OV zich tijdens de dienstuitvoering in uniform dient te onthouden van uitingen en/of versieringen die afbreuk (kunnen) doen aan het gezag dat zij uit (dienen te) stralen. Een BOA-OV dient in het belang van het gezag dat hij vertegenwoordigt, zijn eigen veiligheid en neutraliteit bij het uitoefenen van zijn functie in acht te nemen en in het contact met de reiziger een gezaguitstralende, neutrale en veilige houding aan te nemen”. 

Volgens de rechter is het beleid van de RET in strijd met ‘goed werkgeverschap’ en is er een beperking van persoonlijke expressie. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten