• CVV Zwervers voorzitter Ger Jacobs.
• CVV Zwervers voorzitter Ger Jacobs. Foto: Jan Timmer

Ger Jacobs, mensenmens als voorzitter

6 jan, 11:30 Algemeen 349 keer gelezen

CAPELLE • Ger Jacobs is vast van plan om de tien jaar vol te maken als voorzitter van CVV Zwervers.  ”Het lijkt me mooi om dan afscheid te nemen van een club die in mijn optiek áf is en ik met een gerust hart kan overdragen aan mijn opvolger”.

Voor het zover is, moet er nog wel wat water door de niet ver van sportpark Couwenhoek gelegen Hollandsche IJssel stromen. Ger Jacobs heeft, samen met zijn bestuursgenoten, nog zeker één ambitie die hij graag ziet ingevuld vóór 2024: de aanleg van kunstgras op veld 3. “Kunstgras op die plek is absoluut noodzaak, vinden wij. En dat heeft alles te maken met het feit dat we zo vaak wedstrijden moeten afgelasten vanwege de terreinomstandigheden op die plek. Tot nu toe ging het in een half seizoen om achttien duels, vooral jeugdwedstrijden. Dan praat je over in totaal zo’n vijfhonderd mensen die je hebt moeten teleurstellen. En dan heb ik het nog niet eens over teams die graag meer zouden willen trainen, maar daar de kans niet toe krijgen omdat we te krap in het kunstgras zitten. Ik vind dat eerlijk gezegd niet meer van deze tijd. Maar goed, er wordt aan gewerkt. Het contact met de gemeente is goed. We hebben met haar afgesproken dat we de situatie monitoren. Dat zijn we aan het doen. In de tussentijd blijven we in overleg. En ik zeg ook toe: als dat derde kunstgrasveld er komt, zal ik de eerstkomende tien jaar nergens meer om vragen op het gemeentehuis”, lacht Jacobs.

Het tekent de instelling van Ger Jacobs (63). Hij slaagt er al sinds zijn aantreden in 2014 in om CVV Zwervers op een aimabele wijze te leiden. “Ik ben een mensenmens”, stelt hij glimlachend vast, “Bij CVV Zwervers kan ik dat in praktijk brengen. Dit is een warme vereniging met veel vrijwilligers die écht iets voor de club over hebben. Ook binnen het bestuur heb ik het erg naar mijn zin. We werken collegiaal samen en voelen ons vrij naar elkaar toe om ook te zeggen als we het ergens niet mee eens zijn. Wanneer vervolgens in meerderheid een besluit genomen is, dan gaan we daar als eenheid mee aan de slag. Zelf ben ik iemand die ook de details belangrijk vindt. Alles moet kloppen. Daarin sta ik niet alleen. Integendeel zelfs; kijk maar hoe ons sportpark er bij ligt. En ons clubhuis. Het is in 2014 neergezet en oogt alsof het gisteren is opgeleverd. Zodra er iets gerepareerd of anderszins aan verbetering toe is, wordt dat beetgepakt. Dat heeft met trots te maken. Die zit hier diep, hoor”.

Ger Jacobs groeide op in het Limburgse Arcen en Velden en zou misschien nu nóg daar gewoond hebben, als de liefde hem niet naar het westen had gevoerd. “Ik had verkering met een meisje dat ik zo de moeite waard vond, dat ik met haar mee ben gegaan toen ze in Rotterdam ging wonen. Met datzelfde meisje ben ik inmiddels 38 jaar getrouwd. We kwamen in Capelle te wonen, op loopafstand van sportpark Couwenhoek. Onze zonen wilden op voetbal en de keuze was niet erg moeilijk. Ze werden lid van Zwervers. Mijn vrouw en ik waren vanaf dag 1 van de partij als supporters. We hebben in een kwart eeuw tijd nauwelijks een wedstrijd gemist. Tja, en van het één kwam vervolgens het andere. Ik had al een korte periode in het jeugdbestuur gezeten en werd in 2014 gevraagd om in het hoofdbestuur plaats te nemen. De vereniging verkeerde in een moeilijke fase. Het vorige bestuur was net afgetreden omdat men vastgelopen was in een complexe materie waarin de gemeente woningbouw wilde toepassen op een deel van Couwenhoek. Twee velden moesten worden ingeleverd, de kantine diende verplaatst te worden en er sprake was van een schuldenlast van een kleine twee ton. Een pittig dossier dus. Er moest een nieuw clubgebouw gerealiseerd worden, maar ook daar was onduidelijkheid over op financieel gebied. Er werd vervolgens een nieuw bestuur geformeerd met daarin Ton Grosjean, Arthur Roze en ik. In 2016 later trad ook Kees Seip toe. Het lukte om de boel weer vlot te trekken en een basis te leggen voor een mooie toekomst. We zitten nu in een fase waarin we nog één vurige wens hebben: het al eerder genoemde derde kunstgrasveld”.

En in 2024 zal er ook een opvolger van de alom geroemde Ger Jacobs moeten komen. Veel leden zien nu al op tegen het afscheid vaan de geliefde voorzitter. Men acht de voormalig commercieel directeur van Post NL onmisbaar. Zelf ziet hij dat anders. “Als ik iets geleerd heb ik mijn loopbaan dan is het dat iedereen te vervangen is, neem dat van mij aan. Uiteraard hoop ik dat mijn opvolger doorgaat in de geest van hoe ik de club probeerde te leiden én er iets aan toevoegt. Je wilt natuurlijk niet dat er dingen achteruit gaan, maar dat lijkt me logisch als je je, net als zoveel andere mensen hier op de vereniging, er met hart en ziel voor hebt ingezet. Ik doe dat al zeven jaar met veel plezier, waarbij ik de laatste jaren in de gelukkige omstandigheden was dat ik me bijna fulltime aan mijn voorzitterstaak kon wijden”.

“Ik heb er overigens in 2020 wel aan gedacht om te stoppen. Maar toen kwam corona. Ik vond het niet gepast om op zo’n moment af te zwaaien. Deze club is het waard om goed achter te laten. Daar ga ik voor”.

Jan Timmer

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10