Foto: Aangeleverd

Column - De allerbeste wensen voor 2022 maar of ze uitkomen?

  •   keer gelezen

Ieder jaar weer wensen mensen elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar, al dan niet oprecht en gemeend. Vanaf deze plek doe ik dat nu ook, wetende dat er vrijwel nergens nieuwjaarsrecepties worden gehouden. Bijeenkomsten bij gemeenten, werkgevers, sportclubs, vrijwilligersorganisaties; elk jaar ontmoette je weer oude bekenden en werden de in het vorige jaar overleden personen herdacht. Bitterballetje hier, bitterballetje daar, o zo voorspelbaar, elk jaar. Tientallen handen schudden en zoenen ontvangen, ik vond het al niets ver voor corona, maar dat had te maken met mijn ziekteverleden. Na non-Hodgkin/lymfeklierkanker leef je verder als iemand met een immuunziekte, vandaar ook de vervroegde oproepen om te vaccineren.

Opvallend voordeel van deze coronapandemie is het geringe aantal verkouden en grieperige mensen, zeker deze weken. Er wordt immers amper een hand geschud. Wat de toekomst brengen moge in 2022, niemand weet het. Hoe lang lijden we onder de virussen en waar leiden de virussen ons naartoe? Steeds meer mensen raken in een depressie, velen zien geen zonlicht aan het einde van de tunnel. Als je in de vijftig bent, vallen meer en meer mensen om je heen weg, laat staan als je stukken ouder bent. Daar kunnen geen kerstkaarten, nieuwjaarswensen of recepties tegenop.


Capelle heeft weer een priklocatie in sporthal Schenkel, maar wie als Capellenaar hier wil prikken, kan daar amper terecht en moet uitwijken naar Ahoy of Bergambacht. Dit terwijl ‘slechts’ 77 procent van de Capellenaren volledig is gevaccineerd tegen landelijk 86 procent en er nog te veel mensen zijn die helemaal niet zijn gevaccineerd. Capelle loopt dus flink achter. Er zijn inmiddels 158 mensen in onze gemeente overleden aan dit virus en ik kende er dertien. Natuurlijk blijven we elkaar het beste wensen. Maar of al die wensen uitkomen? Laten we met de belangrijkste wens beginnen. Dat de pandemie ophoudt en we niet pandemoe worden. Dat de virussen steeds minder vat op ons krijgen in 2022 en we over bijna een jaar allemaal in goede gezondheid elkaar weer het allerbeste wensen, maar dan voor 2023. Het zou al prachtig zijn als die wens nou eens echt zou uitkomen.

Cor Hulsbus

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten