• Burgemeester Oskam leest voor in de Capelse Bibliotheek
• Burgemeester Oskam leest voor in de Capelse Bibliotheek Foto: Jan Kok

Nationale Voorleesdagen in de bieb

5 jan, 19:00 Algemeen 87 keer gelezen

CAPELLE • Van 26 januari tot en met 5 februari staat de Bibliotheek aan den IJssel in het teken van de Nationale Voorleesdagen.

Ook op basisscholen en kinderdagverblijven wordt extra aandacht besteed aan (voor)leesplezier. Burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel verheugt zich nu al op zijn voorleesoptredens. “Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, leert elk jaar 1000 nieuwe woorden”.

“Als ik voorlees, leef ik me helemaal in. Ik let goed op mijn intonatie en probeer het verhaal echt tot leven te brengen.” Net als de andere leden van het college wordt ook burgemeester Oskam een paar keer per jaar gevraagd om op scholen of in de bibliotheek te komen voorlezen. “Heel leuk, dankbaar werk” vindt hij dat. “Vooral de jongste kinderen gaan vaak helemaal op in het verhaal. Ze komen steeds dichterbij je zitten om maar niets te hoeven missen. Dat lekker bij elkaar kruipen maakt voorlezen zo gezellig”.

Sjakie en de chocoladefabriek

Zijn favoriete voorleesboek is ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl. “Een grappig, spannend verhaal waarbij je, anders dan bij een prentenboek waarin per bladzijde maar een paar regels tekst staan, echt zelf je verbeelding kunt gebruiken. Want dat doet voorlezen met je. Het prikkelt de fantasie en vergroot je woordenschat. Wist je dat een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen elk jaar 1000 nieuwe woorden leert? En dat is nog niet alles. Kinderen die worden voorgelezen, leren ook beter te luisteren en zich beter te concentreren”.

Vroeg beginnen met voorlezen 

Ouders kunnen daarom het beste zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen. “Door van jongs af aan, als je kind nog in de wieg ligt, voor te lezen en je kind aan te moedigen zelf een boekje vast te pakken, bevorder je zijn taalontwikkeling en stimuleer je het leesplezier. Kinderen die lezen zijn taalvaardiger en presteren daardoor ook beter op school. Door (voor) te lezen, worden de kansen van kinderen vergroot en dat gunnen wij als gemeente elk kind”. 

Achterstanden wegwerken

In Capelle aan den IJssel wonen veel kinderen met lees- en leerachterstanden. “Mijn collega Harriët Westerdijk zet zich als wethouder enorm in voor deze kinderen. Ook zijn er veel volwassenen die laagtaalvaardig zijn en dus moeite hebben met lezen, schrijven en de omgang met computers. Wij willen als gemeente voorkomen dat ouders dit doorgeven aan hun kinderen. Daarom zijn we zo blij met de vrijwilligers van de VoorleesExpress, die wekelijks naar gezinnen toegaan om voor te lezen en (taal)spelletjes te doen”. Dat is ook een tip voor ouders, zegt Oskam. “Samen met je kind liedjes zingen en tijdens het avondeten praten over de schooldag zijn ook goede manieren om taalvaardiger te worden. En het is nog leuk ook”.
Meer informatie over de VoorleesExpress is te vinden op bibliotheekaandenijssel.nl/voorleesexpress. Hier kunnen vrijwilligers zich ook inschrijven voor het voorlezen.

Valerie Kierkels 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10