• Kersverse ouders Kor en Lea Kraak.
• Kersverse ouders Kor en Lea Kraak. (Foto: Privéfoto )

Digitale geboorte-aangifte succes in Capelle

  •   keer gelezen

CAPELLE • Sinds augustus vorig jaar kunnen ouders waarvan hun kind in het IJsselland Ziekenhuis is geboren hun kersverse baby digitaal aangeven bij de gemeente Capelle. Dit blijkt een succes; tussen augustus en december 2021 kwamen er 500 ‘digitale’ kindjes in Capelle bij. Dit is 67 procent van het totaal aantal aangiften in de stad. 


Ook Kor en Lea Kraak gaven de geboorte van hun dochter Dina online door. “Binnen vijf minuten was het online en eenvoudig geregeld zonder dat we de deur uit hoefden. Zo hadden we meer tijd om met ons meisje te knuffelen.” De kersverse ouders kregen van de gemeente een leuk presentje voor het nieuwe Capellenaartje. Een geboorte moet binnen drie werkdagen worden doorgeven aan de gemeente. De gemeente Capelle wil dit zo makkelijk mogelijk maken voor ouders. Op de site van de gemeente Capelle aan den IJssel staan alle voorwaarden en regels om een kind digitaal aan te geven. Volgens burgemeester Peter Oskam is het digitaal aangifte doen van een baby een extra service voor nieuwe ouders: “Jonge ouders hebben het razend druk na de geboorte. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan. De wereld wordt steeds digitaler, dus daar past deze online dienstverlening prima bij. Maar vrees niet, wie naar het gemeentehuis wil komen om aangifte te doen, mag dat gewoon blijven doen”. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het voorlopig nog niet mogelijk om online aangifte te doen als Capelse baby’s níet in het IJsselland Ziekenhuis zijn geboren. Dit heeft te maken met juridische afspraken. De woordvoerder benadrukt daarnaast dat zo’n 80 procent van de baby’s in Capelle in het IJsselland Ziekenhuis geboren wordt.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten