• Kinderburgemeester Melodie Dronkers met haar ambtsketen.
• Kinderburgemeester Melodie Dronkers met haar ambtsketen. (Foto: Huub Lakerveld )

Verbinden door te koken

  •   keer gelezen

CAPELLE • Politiek is alleen voor volwassenen? Belangrijke beslissingen kunnen alleen maar genomen worden door achttien-plussers? Dat zijn achterhaalde ideeën, als je het de Capelse kinderburgemeester zou vragen. Melodie Dronkers (11) mag een jaar lang die titel dragen, inclusief mooie taken en een even mooie ambtsketen.


Tijdens de raadsvergadering van 8 november werd het voltallige kindercollege geïnstalleerd en mocht Melodie haar maidenspeech houden. “Het was leuk, maar wel erg spannend want ik moest voor het eerst een speech gaan houden en ik was zenuwachtig daarvoor. En ik was ook bang dat mensen mij gingen uitlachen, omdat het mijn eerste speech was”.

Gelukkig gebeurde dat niet en werd Melodie onder luid applaus beëdigd in de raadszaal. Het eenjarige ambt van kinderburgemeester bevalt haar goed. “Het is super leuk, omdat ik heel veel dingen kan doen die ik normaal niet kan doen, zoals laatst de lichtjes van de grote kerstboom ontsteken en helpen bij het sinterklaasfeest. Heel tof dat ik samen met het kindercollege iets mag maken”.

Melodie kwam op het idee om te solliciteren voor kinderburgemeester via haar school. “De vorige kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester zaten bij mij op school. Ik heb een idee ingezonden van wat ik voor de kinderen in Capelle wil gaan doen. Toen mocht ik op sollicitatiegesprek komen. De wethouder van jeugd, kinderburgemeester en loco-burgemeester, Inge Heiligers (Samenleving) en een fotograaf waren daarbij. “Dat was wel spannend, maar het was goed gegaan”.
Voor haar sollicitatie was Melodie niet over één nacht ijs gegaan. “Ik had nog andere ideeën opgeschreven, voor het geval ze daar naar zouden vragen. Zo wist ik precies wat ik zou gaan zeggen en ben ik gewoon naar dat gesprek gegaan. Een ander idee was bijvoorbeeld een opruim-estafette voor het milieu”.

Toch werd Melodie’s originele idee gekozen; een plan om jonge en uiteindelijk alle Capellenaren bij elkaar te brengen en te verbinden: een kinderkookboek. “We gaan een mail sturen naar de scholen, die daarna zelf een wedstrijd kunnen houden. Uit die wedstrijd worden dan twee kinderen gekozen met een recept dat uiteindelijk in het kinderkookboek terecht komt. De recepten liggen dus in handen van de Capelse kinderen. We willen ook kooksessies organiseren”.

“De insteek voor het bedenken van de recepten is teruggaan naar een mooie of leuke herinnering aan eten. Wat maakte het zo fijn? En het bijbehorende recept wordt gedeeld en opgenomen in het kookboek”, aldus Inge Heiligers.
“Het idee is om rondom dit boek ontmoetingen te organiseren voor Capellenaren van verschillende achtergronden die elkaar nog niet kennen”, vult Melodie’s moeder Vera aan. De ontmoeting en het eten verbindt mensen”.

Voor de rest van volgend jaar is er nog geen planning van Melodie’s activiteiten als kinderburgemeester; dit hangt af van de maatregelen die gelden. Het grootste project van haar ambtsperiode is het kinderkookboek maken en daar zullen zij en het kindercollege de meeste tijd in steken.
Soms vergadert het kindercollege ook, net zoals hun volwassen collega’s. Al gaat het er meestal wel vreedzamer en rustiger aan toe. “Dan komen we bij elkaar en praten wij over wat we gaan doen. Soms zijn er discussies, maar we mengen ieders mening altijd. En dan op het laatst zijn we het met elkaar eens”.

Melodie’s andere plannen met Capelle? “Ik hoop dat we meer natuurbewust worden en er meer groen komt; maar het kookboek wil ik echt héél graag. Ik vind het heel leuk om eten te maken en op te eten”, vertelt ze glunderend. “Het idee ontstond eigenlijk toen het met corona iets beter ging”, legt moeder Vera uit. “Als mensen elkaar weer kunnen ontmoeten, is het leuk om er ook iets lekkers bij te eten. In Capelle zijn er veel verschillende culturen en achtergronden, dus op die manier leer je ook weer van elkaar”.

Bij de toekomstige kooksessies hoopt Melodie op de aanwezigheid van een bekende Capellenaar: Davina Michelle. “Ik vind haar leuk; zelf houd ik ook van muziek en zij maakt mooie muziek. Wij hopen dat zij langs kan komen als we samen gaan koken in Capelle”.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten