• Salo van Schaik in zijn oliebollenkraam.
• Salo van Schaik in zijn oliebollenkraam. Foto: Cor Hulsbus

Lichtpuntjes vinden tijdens pandemie

Algemeen 1.273 keer gelezen

CAPELLE • Kees Hoogerwaard en Salo van Schaik zijn twee van die kleine lokale ondernemers die hun geld in korte wintertijd moeten verdienen.

De heren ervaren tegenslagen, doch zien ook enkele lichtpuntjes in deze beruchte donkere dagen voor kerst. “We zien toch dat mensen nu de gezelligheid in huis halen en kiezen voor een echte geurige boom of een zak lekkere verse oliebollen.”

“De restaurants zijn immers dicht en mensen willen toch wat lekkers eten”, legt Salo van Schaik uit. De man die qua uiterlijk door enkele klanten wordt vergeleken met acteur Frank Lammers (Ferry Bouman in Undercover), is altijd de vrolijkheid zelve. “Al zijn het wel moeilijke tijden, voor veel klanten. Mensen storten hier hun hart uit aan de kraam. Ik sta hier bij metrostation Schenkel en hoor veel leed. Van Schaik maakt dan ook met iedereen een gezellig kletspraatje. In 2016 werd hij landelijk nieuws toen vlak voor kerst zijn kraam in de fik vloog. “Ik kies altijd voor kwaliteit, bak alles in arachideolie en verkoop ieder jaar meer.” Vrijwel elke passant stopt, koopt een lekkernij of toetert in het voorbijgaan. “Ja, ze komen van overal hier naar toe, ik sta hier dan ook al zeven jaar. Elke dag van 11:00 tot 20:00 uur, tot eind januari. Behalve op zondag. Dan tank ik even bij.”

Ook Kees Hoogerwaard ziet in zijn bomenstal bij Capelsebrug dat mensen de gezelligheid nu maar in huis halen. “Mijn klanten kiezen heel bewust voor een echte, geurende boom. Dit is mijn dertigste jaar en had weinig hoop op een goede verkoopperiode. Had 200 bomen minder besteld maar heb toch al drie keer 50 bomen bijbesteld. Ik schenk ook ieder jaar Rijckehove en andere tehuizen materiaal voor kerststukjes. Ik ben zelf ook al 72 en vind dit gewoon onwijs gezellig. Beetje kletsen met de klanten. Soms vergeten we de tijd en moet ik even na vijven nog een boom op een auto leggen. Ja, dat lukt moeilijk met een dubbele hernia. Dan is het wel balen dat de boa’s achter een vrachtwagen loeren en mij komen waarschuwen. We maken lange dagen, slapen in de caravan en het is al zwaar genoeg. Ik kreeg ook al geen medewerking van de gemeente. Mails met verzoeken om stroom werden niet eens beantwoord. Moet toch gewoon kunnen, stroom van een lantaarnpaal? Kabel naar de fietsenstalling op 50 meter kan niet, want dat is Rotterdam. Nu moest ik een kabel van 400 meter uitrollen naar het metrostation. Voor volgend jaar hoop ik wel op steun van de gemeente Capelle”.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 gisteren
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30