Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Eenzame kerst in Capelle

Algemeen 466 keer gelezen

John leest Het Kontakt. In zijn lievelingskrant leest hij dat met hem maar liefst 16 procent van de Capellenaren eenzaam was in 2019. Dat aantal zal nu wel zijn doorgeschoten. Op www.watisertedoenincaplle.nl en www.capelledoet.nl kan hij zoeken naar passende activiteiten om anderen te ontmoeten. Maar ja, hij heeft geen computer. Was altijd zeeman en zelfstandig. Nu zit hij al jarenlang thuis, eenzaam en verlaten. Met zijn 76 jaar heeft hij geen zin meer in cursussen of praatgroepjes. Hij is boos, op corona, op al al die mensen die zich niet laten prikken en geen rekening meer houden met anderen.

Hij ziet een menukaart voorbij komen. Voorgerecht is niet veel soeps. Hoofdmenu in de puree, een doofpotje van Rutte, zelfgedopte boontjes, gebakken peren, en water bij de wijn om te drinken. Als dessert een koekje van eigen deeg en lariekoek. Dat wordt dan dagenlang Andre Hazes luisteren. ‘Met kerst ben ik alleen’ en ‘Eenzame kerst’, twee typerende nummers. Voor hem dit keer geen verandering van spijs doet eten. Het is gewoon met de tien geboden eten, dus zonder mes en vork. Krentenbrood met spijs, een bouillonnetje uit een zakje en opkloppudding met poeder en melk. Nee, eten als een dijker of bootwerker zit er niet in. Hij moet genadebrood eten. Altijd brood eten verdriet ook. John zou ook weleens zijn darmen willen verwennen. Vroeger was hij een echte smulpaap, eerst eten dan buiken. Werd hij nog uitgenodigd, maar hij wilde niet meer uit iemands hand eten, dat is nu het hele eieren eten. Zoon en dochter wilden wel kersen eten, maar geen bomen planten. Kijken nu niet meer naar hem om. 

En dus zit hij voor het raam, hopend op weer een pakketje voor de buren of een krantenbezorger die een aalmoes komt halen. Weer even een kort praatje maken, dat zijn de kersen op de taart in deze donkere dagen voor kerst. Nooit liet John zich de kaas van zijn brood eten, het was trouwens ook slecht kersen eten met hem. Nu is het vooral droog brood eten en met kerst beseft hij dat eerst het eten komt en dan de moraal. Oftewel, overleven is belangrijker dan het volgen van regels. Ach, als je veel eet, ben je lelijk als je dood bent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 22 uur geleden
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport gisteren
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30