Mieke van Zanten met de Energiebox.
Mieke van Zanten met de Energiebox. (Foto: Jan Kok)

Minder geld uitgeven aan energie

  •   keer gelezen

CAPELLE •  Iedereen weet het waarschijnlijk wel: de energieprijzen stijgen in rap tempo. Steeds meer bewoners krijgen te maken met een hogere energierekening, en veel bewoners van sociale huurwoningen vragen zich af wat ze kunnen doen om te voorkomen dat hun energierekening stijgt. Meestal zijn zonnepanelen of het extra isoleren van de woning voor hen geen optie. Maar ook zonder grote investeringen is het mogelijk om te besparen op de rekening voor gas en elektriciteit. De Energiebox helpt hierbij, ook in Capelle aan den IJssel.


De gemeente deelt de Energiebox gratis uit aan Capellenaren die een woning huren. Dit is één van de manieren waarop de gemeente ervoor wil zorgen dat de stad in het jaar 2050 afvalloos en CO2-neutraal is.

Besparende producten

Mieke van Zanten is één van de Capellenaren die ongeveer een jaar geleden al gebruik maakte van dit aanbod. Energiecoach Dick Biesta bezocht haar thuis, nam een doos vol energiebesparende producten mee en gaf vele adviezen die haar hielpen minder energie te verbruiken.

Radiatorfolie

“Mijn woning was net gerenoveerd. Er was een individuele verwarmingsketel geplaatst en de ramen waren voorzien van driedubbel glas,” vertelt ze. “Maar er waren nog wel kieren rondom de kozijnen, waardoor ik last had van tocht. Met de tochtband uit de Energiebox is dat nu verholpen. Wat me ook verbaasde was dat het gebruik van radiatorfolie echt helpt. De warmte blijft nu in huis en verdwijnt niet door de muur naar buiten.”

De adviezen en producten van de Energiebox weet Mieke goed te gebruiken. “Dick liet me zien hoeveel stroom de verschillende apparaten in huis gebruiken. Daar had ik nooit zo bij stilgestaan. Mijn televisie bleek veel elektriciteit te gebruiken. Vroeger zette ik die aan om naar de radio te luisteren, maar nu gebruik ik een radio. Dat klinkt net zo goed, maar is veel zuiniger. Met de koelkastthermometer doe ik ook mijn voordeel. Ik zet de koelkast niet op een onnodig lage temperatuur en ik ontdooi er nu het eten uit de diepvries in. En als de zon op de koelkast schijnt, doe ik een gordijn dicht. Het zijn kleine aanpassingen, maar het scheelt alles bij elkaar toch veel energie.”

Bewustzijn

Energiecoach Dick Biesta ziet het veel vaker: bewoners zijn zich vaak al bewust van het nut van zuinig met energie omgaan en doen daar ook hun best voor. Maar ze worden toch nog verrast door de adviezen die hij kan geven. “Het gebruik van een douchetimer is voor veel bewoners een eye-opener, maar ook de tips over energieslurpers zoals de koelkast, of hoe in een appartement om te gaan met de verwarming, bewijzen hun nut.”

Mieke heeft er in elk geval haar voordeel mee gedaan en raadt iedereen aan hetzelfde te doen. De gemeente deelt extra Energieboxen uit en nu de energieprijzen stijgen hebben Dick Biesta en zijn collega’s het drukker dan ooit. 

Energiebox aanvragen

Degenen die interesse hebben om ook een Energiebox aan te vragen kunnen terecht op energiebox.org of bellen op werkdagen tussen 9:00 en 12:00 uur naar 010 – 313 39 52. In verband met Corona kan het energieadvies ook telefonisch plaatsvinden.

Met de Energiebox in bezit kunnen Capellenaren in en rondom het huis flink besparen op de energierekening

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten