<p>Capellenaren betalen volgend jaar meer aan waterschapslasten.</p>

Capellenaren betalen volgend jaar meer aan waterschapslasten.

(Foto: Stockfoto 123RF)

Capellenaren betalen volgend jaar meer aan waterschapslasten

  •   keer gelezen

CAPELLE • In het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard betaalt een gezin met een huurwoning volgend jaar gemiddeld 265 euro aan waterschapslasten. Dat is 3 euro meer dan afgelopen jaar. In 2022 betaalt een gezin met een eigen woning (WOZ-waarde 279.000 euro) 320 euro aan waterschapsbelasting, 4 euro meer dan in 2021. Gezinnen die een eigen woning hebben met een hogere WOZ-waarde (502.250 euro) betalen dan gemiddeld 6 euro meer. 


Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap stemde onlangs in met de begroting en de waterschapstarieven voor 2022. “De steeds extremere weersomstandigheden en de uitdaging om duizenden woningen bij te bouwen gaan impact hebben op onze leefomgeving. Droge voeten, schoon en voldoende water en ruimte om te recreëren zijn niet langer vanzelfsprekend en vragen extra investeringen. Helemaal in dit laagstgelegen en dichtst bewoonde gebied van Nederland, met zijn diepste punt op inmiddels zo’n 7 meter onder de zeespiegel,” aldus Jos Verdoold, dagelijks bestuurder en portefeuillehouder financiën. “We hebben allemaal het IPCC-klimaatrapport en de voorbeelden van wateroverlast deze zomer in Zuid-Limburg gezien. Dit bevestigt dat we de inrichting van ons gebied moeten aanpassen, zodat er meer ruimte komt voor water. Maar ook dat we ons steentje moeten bijdragen om de klimaatverandering af te remmen. Ondanks een beperkte stijging van de jaarlijkse waterschapsbelasting, hebben we toch ruimte gevonden om 1 miljoen euro per jaar te investeren in klimaatmaatregelen. Hier profiteren we in dit gebied op den duur allemaal van.”

Waterwerken in 2022
In 2022 blijft Schieland en de Krimpenerwaard werken aan droge voeten en schoon en voldoende water. In het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard werkt het waterschap aan de voorbereidingen van de tien kilometer lange dijkversterking langs de Hollandsche IJssel. Afvalwaterzuiveringsinstallaties, waar rioolwater uit het gebied gezuiverd wordt, worden steeds energieneutraler.

In 2022 wil Schieland en de Krimpenerwaard nog meer eigen energie opwekken. In het hele gebied wordt gewerkt aan verdere verbetering van de waterkwaliteit. Waterexperts adviseren steeds meer over het belang van water en bodem in de ruimtelijke inrichting. Zo worden water en bodem leidend en is stedelijk gebied op den duur beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met meer ruimte voor regenwater, groen én recreatie. 

Bekijk de begroting en tarieven online
In de begroting staat wat het waterschap in 2022 voor droge voeten en schoon water wil uitgeven en welke inkomsten er zijn. De begroting, tarieven en rekenvoorbeelden zijn te bekijken op www.hhsk.nl/begroting. Op dezelfde website staat ook het nieuwe waterbeheerprogramma 2022-2027: https://waterbeheerprogramma.hhsk.nl.

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten