Stephan Kort met het stripboek WIJS en leerlingen.
Stephan Kort met het stripboek WIJS en leerlingen. (Foto: Jan Kok)

Stripboek over superheld tegen kindermishandeling

  •   keer gelezen

CAPELLE • Op donderdag 18 november is het eerste stripboek van Superheld WIJS overhandigd op de Sjalomschool. Stefan Kort, sociaal werker bij KinderLab en bedenker van WIJS, lanceerde hiermee het WIJS-project op 19 basisscholen en het IJsselland ziekenhuis. Wijs is een programma in de aanpak van kindermishandeling.


Bedenker Stefan Kort: ”Na een jaar proefdraaien in de KinderLabs van Capelle is gebleken dat Superheld WIJS aanslaat bij kinderen met een hulpvraag. De hulpvragen zijn heel divers, van kinderen die gepest worden of zien dat er een vriendje of vriendinnetje gepest wordt, een kindje die zich zorgen maakt om zijn konijn vlak voor kerst, tot aan zorgen als papa of mama geopereerd moet worden. Ook meer schrijnende zaken van kindermishandeling komen helaas aan bod. Des te belangrijker dat WIJS zorgt voor vroegsignalering”.

Behalve een stripboek is er ook de WIJSbus. Deze bijzondere brievenbussen met het beeld van superheld Wijs staan in de KinderLabs en op scholen. Als een kind te maken heeft met kindermishandeling (zelf, of als het ziet dat het niet goed gaat met een vriendje of klasgenootje) kan het kind een briefje doen in een van deze WIJSbussen. Hulpverleners ondernemen dan direct actie. 

Veilig opgroeien

“De WIJSbussen en superheld Wijs helpen mee om de kinderen op een laagdrempelige manier hun zorgen te laten delen en zelf in actie te laten komen”, aldus wethouder Ans Hartnagel. “Deze strip is een fantastische aanvulling op de WIJSbussen. Grote complimenten voor Stefan Kort, de geestelijk vader van WIJS”.

De naam WIJS is samengesteld uit de eerste letters van de tips: Wees sterk, Ik ben er voor je, Je bent niet alleen, Samen lossen wij dit op. Het WIJS-project is tot stand gekomen met Capelse instanties en ondernemers. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten